Hlavní obsah

Řečtí poslanci omezili pravomoc islámských soudců na severu země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řečtí poslanci v úterý změnili sto let starý zákon, který dával islámským duchovním právo rozhodovat rodinné spory podle práva šaría. Jejich pravomoc výrazně omezili, uvedl ve středu server německé stanice Deutsche Welle (DW). Verdikty islámských duchovních mohou nově zvrátit řecké soudy.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Jednání řeckého parlamentu

Článek

Řecko je podle Deutsche Welle v Evropské unii jedinou zemí, kde existují islámské soudy. Jejich jurisdikce se vztahuje na manželství, rozvody, alimenty, péči o dítě, opatrovnictví, emancipaci mladistvých, poslední vůle muslimů a spory o dědictví mezi řeckými muslimskými obyvateli.

Verdikty islámských duchovních měly v těchto případech prioritu před státními soudy. Nová legislativa stanoví, že pokud některá ze stran s verdiktem muftího nebude souhlasit a obrátí se na řecký soud, bude v kauze platit rozhodnutí řeckého soudu.

Premiér Alexis Tsipras označil rozhodnutí poslanců za historický krok, který "rozšíří rovnost před zákonem pro všechny Řeky" a "respektuje specifika" muslimské menšiny v Řecku.

V západní Thrákii na severovýchodě Řecka žije kolem 120 tisíc příslušníků muslimské menšiny, většina z nich jsou etničtí Turci a asi třetinu tvoří bulharští muslimové (Pomaci). Lausannská mírová smlouva z roku 1923 přiznala této menšině jistá práva na území Řecka, včetně toho, že islámští muftí mají pravomoci soudců v rodinném právu ve sporech mezi tamními muslimy.

Reklama

Výběr článků

Načítám