Hlavní obsah

Češi, kteří o víkendu zemřeli v Tatrách, měli kvalitní výbavu i mobily. Přesto umrzli

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dva čeští skialpinisté, kteří o víkendu zahynuli v Nízkých Tatrách, umrzli. Potvrdila to nařízená pitva. Záhadou však zůstává, proč si nezavolali pomoc, když u sebe měli mobilní telefony. Podle horských záchranářů navíc disponovali i kvalitní výbavou.

Foto: HZS SR

Vozy Horské služby

Článek

Televize Joj uvedla, že skialpinisté udělali chybu, když se v sobotu odhlásili z ubytování na chatě. Chatař tím pádem nenahlásil horské službě, že se z túry nevrátili. Sedmačtyřicetiletá žena z Prahy a šedesátiletý muž z Pardubic tak v horách pravděpodobně neplánovaně strávili noc, což je stálo život. [celá zpráva]

Joj upozornila, že v danou noc bylo v místě neštěstí mrazivé počasí. „V noci ze soboty na neděli dosahoval vítr na vrcholcích Nízkých Tater v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině a pocitová teplota klesla na minus 14 stupňů,“ uvedla.

Těla Čechů záchranáři našli podle televize jen tři metry od vyznačeného turistického chodníku. Záhadou pro ně navíc je, proč si nepřivolali pomoc, když měli v batohu své mobilní telefony.

Záchranáři už dvojici Čechů nedokázali pomoci

Ve slovenských horách zemřelo letos deset lidí, z toho pět občanů České republiky. Loni byli mezi 14 smrtelnými případy jen dva Češi. Většinu obětí tvořili Slováci a Poláci. Letos se to však obrátilo a Češi jsou v čele smutného žebříčku.

Server aktuality.sk konstatuje, že příčinou smrti byla většinou nezodpovědnost. Příkladem toho byl 29letý muž z Česka, který se koncem září vydal na túru v krátkých kalhotách, lehké bundě a v teniskách. Jeho tělo našli až po několika dnech nad Štrbským plesem.

Úmrtí v Tatrách:

RokObětíZ toho Čechů
2017105
2016142
2015192
201492
2013103
2012103
201190
2010101
2009142
2008132
Zdroj: HZS SR

Reklama

Výběr článků

Načítám