Hlavní obsah

Petr Bystroň končí v čele bavorské organizace AfD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda bavorské organizace strany Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystroň se rozhodl ze své funkce odejít. Podle tiskové agentury DPA v úterý večer oznámil, že na stranickém sjezdu 25. a 26. listopadu už kandidovat nebude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Bystroň, předseda bavorské organizace pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD)

Článek

„Nadcházející zemské volby jsou pro bavorskou AfD nejdůležitějšími volbami. Úkol vést volební boj vyžaduje stoprocentní přítomnost v Bavorsku. Tomu se vedle svého nasazení v Berlíně nemohu věnovat," vysvětlil své rozhodnutí Bystroň.

Český emigrant, který přišel do Německa z bývalého Československa s rodiči v roce 1987, získal v zářijových volbách mandát poslance Spolkového sněmu za AfD, kterou většina pozorovatelů označuje za populistickou, protestní či protiimigrační. Původně byl v letech 2006 až 2013 členem Svobodné demokratické strany (FDP).

DPA v dubnu napsala, že Bystroně sleduje Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), který plní funkce kontrarozvědky. Důvodem podle BfV je opakovaně vyjadřovaná sympatie vůči organizaci Identitární hnutí Bavorsko (IBB), jež "vykazuje silnou příbuznost s nacionalistickou ideologií krajní pravice".

Reklama

Výběr článků

Načítám