Hlavní obsah

Sacharovovu cenu získá venezuelská opozice

Štrasburk
Aktualizováno

Letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení obdrží demokratická opozice a političtí vězni ve Venezuele. Před oficiálním oznámením předsedy Evropského parlamentu informoval o vítězi předseda liberální frakce ALDE Guy Verhofstadt a výbor pro zahraniční záležitosti. Kromě venezuelské opozice byli letos mezi finalisty také guatemalská bojovnice za lidská práva Aura Lolita Chávezová a vězněný švédsko-eritrejský novinář a spisovatel Dawit Isaak.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Manželka vězněného venezuelského opozičního předáka Leopolda Lópeze Lilian Tintoriová

Článek

„Toto ocenění je podporou boje demokratických sil ve prospěch demokratické Venezuely a proti Madurovu režimu,” uvedl na Twitteru Verhofstadt. Právě jeho liberální frakce ALDE navrhla společně s Evropskou lidovou stranou, která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, venezuelskou opozici na zisk prestižního ocenění. Mezinárodní společenství Verhofstadt vyzval, aby se připojilo k jeho frakci v boji za svobodu venezuelského lidu.

Oceněni mají být podle zahraničního výboru europarlamentu opoziční poslanci parlamentu i političtí vězni uvádění organizací na ochranu lidských práv Foro Penal jako Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos a Andrea González.

Venezuelou zmítá dlouhodobá hospodářská i politická krize. Prezident Nicolás Maduro se snaží udržet moc navzdory odporu parlamentu, který ovládá opozice. Režim nechal v souladu s ústavou zvolit Ústavodárné shromáždění. Shromáždění v polovině září získalo s pomocí ústavního soudu, který rovněž podporuje Madura, zákonodárnou pravomoc.

Do užšího výběru kandidátů na Sacharovovu cenu se venezuelská demokratická opozice dostala již v roce 2015. Tehdy ale ocenění získal saúdskoarabský bloger Raíf Badáví.

Sacharovovu cenu Evropský parlament uděluje od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod. Její udělení je spojeno s finanční odměnou ve výši 50 tisíc eur (asi 1,3 miliónu Kč).
Mezi laureáty patří mimo jiné jihoafrický bojovník za lidská práva a pozdější prezident Nelson Mandela, barmská politička Aun Schan Su Ťij či vůdčí osobnost pražského jara v roce 1968 Alexander Dubček. Loni cenu dostaly aktivistky irácké komunity jezídů Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová.
Zástupci venezuelské opozice by si měli Sacharovovu cenu slavnostně převzít ve Štrasburku 13. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám