Hlavní obsah

Španělská vláda omezí autonomii Katalánska, odvolá jeho separatistickou vládu

Madrid
Aktualizováno

Španělský premiér Marian Rajoy v sobotu po mimořádném zasedání kabinetu oznámil, že jeho vláda převezme částečnou kontrolu nad Katalánskem s cílem obnovit ústavní pořádek a uspořádat nové volby. Katalánští separatisté označili vlády v Madridu za státní převrat a nástup totalitarismu.

Foto: Reuters

Španělský premiér Marian Rajoy oznamuje plán omezit autonomii Katalánska

Článek

Rajoy podle televize Sky News řekl, že vláda se dohodla na uplatnění článku 155 ústavy, který umožňuje omezit oblasti její autonomii. Španělský premiér současně uvedl, že požaduje právo rozpustit katalánskou vládu a uspořádat předčasné volby. Chce odstavit od moci nynější katalánské vedení v čele s Carlesem Puigdemontem, které požaduje nezávislost.

„Vedení Katalánska nerespektovalo ani zákon, na kterém stojí naše demokracie, ani obecný zájem. Tato situace je neudržitelná,” řekl Rajoy. Chce omezit působnost regionálního parlamentu, například mu nedovolit jmenovat do jeho předsednictva členy sesazené vlády, kterou nahradí nová administrativa.Dodal, že práva katalánské vlády budou převedena na Španělsko, ale vyzdvihl, že nechce použít této moci k tomu, aby vládl v Katalánsku přímo.

Povinnosti kabinetu převezmou ministři v Madridu na „tak dlouho, dokud bude trvat mimořádná situace”. Podle Rajoye se ještě musí vláda v Madridu rozhodnout, zda nejmenuje místo katalánské vlády prozatímní správu.

Obavy z propadu ekonomiky

„Naším záměrem je obnovit právo a soužití mezi občany, které se hodně zhoršilo, pokračovat v ekonomickém zotavování, které je dnes v Katalánsku ohrožené a za normální situace uspořádat volby,” řekl Rajoy.

Premiér dodal, že měl obavy u finančních dopadů odtržení Katalánska, protože poslední ekonomické údaje vyvolávaly obavy, katalánská ekonomika se propadala kvůli odchodům některých firem.

„Vláda měla mnoho příležitostí uplatnit článek 155 dříve, ale raději jednáme obezřetně, odpovědně a se zdravým rozumem, snažíme se, aby došlo k nápravě," řekl španělský premiér. Dodal, že už toho kabinet nemůže udělat o nic moc horšího, než čeho se dopustilo katalánské vedení.

Kroky vstoupí v platnost až poté, co je schválí Senát. Vedení Senátu se má sejít už v sobotu odpoledne, aby oficiálně stanovilo termín plenárního zasedání, na němž se bude návrh vlády na omezení autonomie schvalovat. Sejít by se mohl k jednání už v pátek.

Podle katalánských separatistů jde o nástup totality 

Katalánští separatisté svolali na odpoledne velkou demonstraci proti zatčení lídrů dvou organizací stojících za nedávným referendem o nezávislosti.

„Pojďme dnes, více než kdy jindy, bránit demokracii a občanská a politická práva,” reagoval na Twitteru katalánský vicepremiér Oriol Junqueras. Politik ze separatistické Republikánské levice Katalánska (ERC) přislíbil účast na plánované demonstraci v Barceloně a „postavit se tak totalitarismu”.

Předsedkyně ERC Marta Rovirová prohlásila, že Rajoyovy kroky představují „státní převrat”, který má za cíl rozdrtit katalánskou samosprávu a její tužbu odtrhnout se od Španělska.

Reklama

Výběr článků

Načítám