Hlavní obsah

Exploze v největším muničním skladu na Ukrajině, úřady mluví o sabotáži

Kyjev
Aktualizováno

Armádním muničním skladem na střední Ukrajině v úterý pozdě večer otřásla mohutná exploze. Úřady preventivně evakuovaly 30 tisíc lidí a nad oblastí uzavřely vzdušný prostor. Nejméně dva lidé utrpěli zranění. Explozi zachytila kamera a záběry ve středu zveřejnila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze muničního skladu na Ukrajině Video: Reuters

 
Článek

K výbuchu, jemuž předcházel požár, došlo na vojenské základně u obce Kalynivka ve Vinnycké oblasti, asi 270 kilometrů západně od Kyjeva.

Vojenská prokuratura případ vyšetřuje jako sabotáž. Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman prohlásil, že za ní mohou stát nepřátelé Ukrajiny. „Ukrajina je ve válce, a lze tedy očekávat, že její nepřátelé se budou snažit udělat maximum, aby ji oslabili,” uvedl.

Podle poradce prezidenta Petra Porošenka mohl explozi způsobit bezpilotní letoun.

Podle ukrajinských sdělovacích prostředků požár a exploze nastaly v největším muničním skladu země. Uskladněno zde bylo 188 000 tun munice.

Nejde o ojedinělý případ. V březnu hořelo ve skladu zbraní u Charkova a jeden člověk tehdy přišel o život. Evakuovat bylo třeba 20 tisíc lidí. Ministerstvo obrany vinu připisovalo ukrajinským separatistům a Moskvě, hovořilo se o sabotáži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám