Hlavní obsah

Ve Spolkovém sněmu usedne za AfD i syn českých emigrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V německém Spolkovém sněmu zasedne syn českých emigrantů Petr Bystroň. Poslanecký mandát získal za protiimigrační a protiislámskou stranu Alternativa pro Německo (AfD), napsal list Mittelbayerische Zeitung.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Bystroň, předseda bavorské organizace pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD)

Článek

Bystroň, předseda zemské organizace AfD v Bavorsku od roku 2015, kandidoval do Spolkového sněmu ze čtvrtého místa bavorské zemské kandidátky. Protiimigrační strana v největší německé spolkové zemi získala 12,4 procenta hlasů. Tradičně dominantní Křesťanskosociální unie (CSU) dostala ve srovnání s volbami z roku 2013 o více než deset procentních bodů méně, a z voleb si tak odnesla jen 38,8 procenta voličských hlasů.

Loni v květnu Bystroně přijal mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana a pochválil ho za to, že podporuje „odmítavý postoj prezidenta k migračním kvótám”. V několika rozhovorech pro česká média Bystroň varoval Čechy, aby si přijetím uprchlíků nezavlekli do země teroristy.

Před časem se Bystroň dostal do hledáčku německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu zastává funkci civilní kontrarozvědky. Důvodem byl podle BfV fakt, že opakovaně vyjádřil podporu organizací Identitární hnutí Bavorsko (IBB), které podle kontrarozvědky „vykazuje silnou příbuznost s nacionalistickou ideologií krajní pravice”. Pochvalně se údajně vyjadřoval také o protiimigračním hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Reklama

Výběr článků

Načítám