Hlavní obsah

Mayová slíbí EU peníze, tvrdí britská média

– Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová se chystá v pátek vystoupit ve Florencii a pronést projev k brexitu s cílem dosáhnout posunu ve vyjednávání. Britské stanice SkyNews a BBC s odkazem na zdroje z vlády uvedly, že Mayová je nejenže ochotna zaplatit britské závazky z rozpočtu do roku 2020, ale také je připravena nabídnout dalších 20 miliard eur.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Mayová bude podle zmíněných zdrojů usilovat o dvouleté přechodné období po březnu 2019, kdy Británie z Evropské unie vystoupí. Z Londýna už dříve zaznělo, že by Spojené království chtělo i po brexitu dočasně zůstat v celní unii a zachovat i stávající výměnu zboží a služeb v rámci jednotného evropského trhu. Zmíněných 20 miliard eur to má zajistit.

Britská premiérka rovněž podle BBC ve svém projevu uvede, že žádná země EU nebude muset po vystoupení Británie přispívat navíc do unijního rozpočtu do roku 2020. Jinými slovy, Londýn zaplatí v plné výši svůj již odsouhlasený příspěvek pro celé rozpočtové období, ačkoliv z EU vystoupí v březnu 2019.

Taková nabídka by byla významným posunem v britském postoji. Zdaleka ne všichni ministři a členové Konzervativní strany s ním souhlasí, a proto britské sdělovací prostředky v uplynulých dnech znovu přetřásaly otázku setrvání Theresy Mayové v čele vlády a strany.

Čas běží, varoval Barnier

V publiku v pátek nemá sedět nikdo z Evropské komise, která je pověřena vyjednáváním. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier však ve čtvrtek vystoupil v italském parlamentu a Británii varoval, že z lhůty pro vyjednávání už uplynulo půl roku a rozhovory je potřeba urychlit, pokud Londýn usiluje o rychlé uzavření obchodní dohody poté, co opustí EU.

Barnier rovněž zopakoval, že kromě finančního vyrovnání je stále nutné vyřešit otázky týkající se práv občanů a irské hranice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám