Hlavní obsah

Výrobci ze západní Evropy přestávají na Slovensko dovážet zboží horší kvality

– Bratislava
Právo, ivi

Výrobci potravin a drogerie ze západní Evropy začínají měnit složení výrobků dodávaných na Slovensko. Uvedla to v rozhovoru pro server tablet.tv slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná (SNS). Země střední a východní Evropy opakovaně kritizovaly dvojí kvalitu zboží dodávaného na jejich trhy.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Matečná uvedla, že některé firmy už přistoupily k tomu, že nepoužívají stejný obal pro zboží s odlišným složením. „Chceme však dosáhnout toho, aby výrobce dodával na evropský trh stejné potraviny. Už máme první příklady u značkových piškotů nebo keksů. I drogistické zboží začíná být podobné, jaké se prodává v Rakousku," řekla slovenská ministryně.

„Když je stejný obal, i obsah by měl být stejný. Pokud je obsah rozdílný, ať je rozdílný i obal,“ dodala Matečná.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná

Polovina potravin je horší než na Západě

Ministryně připustila, že kontroly odhalily velké rozdíly v kvalitě u poloviny potravin dodávaných na slovenský trh. „Jednalo se o rozdíly v obsahu přírodních surovin a aditiv. Potraviny prodávané směrem na západ od našich hranic jsou podstatně kvalitnější. Mají méně umělých barviv a méně přidaných syntetických aditiv. Dokonce sáček čaje tam má vyšší gramáž,“ konstatovala Matečná.

Česká republika a Slovensko iniciovaly tzv. spotřebitelský summit, který se má v říjnu v Bratislavě zabývat touto otázkou. Za nepřípustnou označil praxi dvojí kvality výrobků ve středečním projevu v europarlamentu také předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker.

Ministryně upozornila, že pokud EK přijme rozhodnutí v tomto směru, budou firmám, které ho nebudou respektovat, hrozit sankce. Na zmíněný spotřebitelský summit chce Bratislava pozvat Junckera i eurokomisařku pro ochranu spotřebitele Věru Jourovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám