Hlavní obsah

Tři ze čtyř nezletilých migrantů jsou na cestě do Evropy zneužiti

Víc než tři čtvrtiny dětských a mladistvých migrantů se při své nebezpečné cestě do Evropy přes Středozemní moře stanou obětí zneužívání. Podle agentury AFP na to v úterý zveřejněné zprávě upozornily dva úřady Organizace spojených národů.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Migranti přicházející do Evropy. Ilustrační foto

Článek

Příslušný dokument byl vypracován na základě svědectví zhruba 22 tisíc migrantů a uprchlíků, z nichž polovinu tvoří děti a mladiství. Dětský fond OSN (UNICEF) a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v něm vyjadřují znepokojení zejména nad osudem migrantů pocházejících ze zemí subsaharské Afriky.

„Naprostou skutečností je, že je nyní běžné, že děti přeplouvající přes Středozemní moře jsou oběťmi zneužívání, obchodování s lidmi, bití a diskriminace,” uvedla v této souvislosti regionální ředitelka UNICEF pro Evropu Afshan Khanová.

Podle uvedené zprávy dvou organizací 77 procent migrujících dětí a mladých lidí, kteří se snaží dostat do Evropy přes Středozemní moře, hlásí „osobní zkušenosti se zneužíváním, vykořisťováním a s praktikami podobnými obchodování s lidmi”.

Rozhodujícím faktorem je rasismus

Podle dokumentu je přitom mnohem pravděpodobnější, že se oběťmi vykořisťování stanou lidé původem ze subsaharské Afriky než migranti pocházející z jiných částí světa. Rasismus je zřejmě základním faktorem rozdílů činěných mezi migranty kvůli jejich původu, tvrdí organizace ve zprávě.

Migrační cesta přes centrální část Středomoří je podle společné zprávy UNICEF a IOM obzvláště nebezpečná, protože většina migrantů cestuje přes Libyi sužovanou bezprávím a konflikty mezi různými milicemi a zločineckými klany. Mladí migranti za svou cestu zaplatí „v průměru 1000 až 1500 dolarů (téměř 22 tisíc až 33 tisíc korun) a do Evropy často přijíždějí zadlužení, což je vystavuje novým rizikům”.

UNICEF a IOM v této souvislosti vyzývají „všechny zúčastněné strany”, země původu, tranzitu a cíle migrantů, aby podnikly potřebná opatření k ochraně těchto obzvláště zranitelných lidí.

Výběr článků

Načítám