Hlavní obsah

Vloupat se někam, nemáte-li střechu nad hlavou, není zločin, rozhodl italský soud

– Řím

Italský nejvyšší soud zprostil viny bezdomovce, který se vkradl do rezidence v Lombardii, aby tam v suchu a teple přečkal noc. Muž byl původně obviněn a odsouzen za vloupání. Odvolací soud později jeho čin překvalifikoval na nepovolený vstup na cizí pozemek a poslal ho na tři měsíce a deset dní do vězení. Nejvyšší soud ale ve čtvrtek rozhodnutí tribunálů nižších instancí zvrátil. Vytvořil tak důležitý precedent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Obviněný by neměl být trestán vzhledem ke specifickým okolnostem; chudobě a vyčlenění ze společnosti. Jeho motivací byla jednoduše snaha najít si místo, kde přečkat noc,“ konstatovali soudci nejvyššího italského soudu v odůvodnění, proč nemůže být obviněný uznán vinným.

Podle rozsudku totiž nejednal s úmyslem spáchat trestný čin. Jinými slovy, nechtěl nikomu ublížit, nic ukrást ani zničit.

Několikaletá kauza

Popisovaného jednání se bezdomovec dopustil v listopadu roku 2014 ve městě Desenzano del Garda na břehu jezera Garda. Následovalo několik soudních procesů a odvolací soudy v roce 2015 dospěly k závěru, že sice nešlo o vyloupení domu, ale o nepovolený vstup na cizí pozemek ano. Případ skončil až letos u tribunálu nejvyššího soudu.

K podobnému závěru došla italská justice také loni, kdy soud zprostil viny bezdomovce, jenž v obchodě kradl jídlo. Vzal si ale jen tolik, aby se nasytil. Soud tehdy rozhodl, že šlo „o nezbytný čin, protože si nemohl dovolit potraviny koupit“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám