Hlavní obsah

Probodané tělo a spodní prádlo ve strojovně. Nové podrobnosti v kauze novinářky z ponorky

Oslo

Dánský konstruktér Peter Madsen si nedokáže vysvětlit, jak to, že tělo novinářky Kim Wallové, která v srpnu zemřela v jeho přítomnosti na palubě jeho ponorky UC3 Nautilus, našla policie bez hlavy a údů. Tvrdí, že ho hodil do moře vcelku. Postupně ale vycházejí najevo další nesrovnalosti v jeho výpovědi. Policie uvedla, že tělo 30leté novinářky bylo také pobodáno. V ponorce se našlo i dámské spodní prádlo.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Dánský konstruktér ponorky Peter Madsen (čelem k objektivu)

Článek

„Byla to strašná nehoda,“ prohlásil v úterý 46letý Madsen u soudu a vysvětlil, že na novinářku nešťastnou náhodou spadl 70kilový poklop a Wallová byla na místě mrtvá. [celá zpráva]

Madsen byl podle svých slov v šoku, když se rozhodl, že se těla zbaví a hodí ho do moře. Později poslal ke dnu i ponorku, ale sám se zachránil díky plavidlu, které ho míjelo. U soudu v úterý řekl, že chtěl skončit i s vlastním životem a stále na sebevraždu myslí.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédská novnářka Kim Wallová

Konstruktér a vynálezce, jehož 17metrový Nautilus byl svého času označován za největší amatérsky postavenou ponorku na světě, své výpovědi postupně měnil. Nejprve tvrdil, že Wallovou vysadil na břehu, a až později přiznal, že zemřela v ponorce.

Původně také tvrdil, že se ponorka potopila kvůli závadě balastní nádrže, která slouží k vyrovnání náklonu plavidel a zvýšení jejich stability.

Madsen si podle svých slov neumí vysvětlit, jak to, že policie v moři našla trup bez hlavy, rukou a nohou, když se těla zbavoval vcelku. Jak ale uvedla policie, trup byl nejen zatížen kovovým předmětem, aby nevyplaval na hladinu, ale také opakovaně probodán.

Madsen nadále čelí obvinění ze zabití a znesvěcení tělesných pozůstatků. Obvinění ze zabití odmítá.

Jak ale v úterý prohlásila soudkyně Anette Burkøvá, která nařídila prodloužení vazby o čtyři týdny, obvinění ze zabití bude zřejmě překvalifikováno na vraždu. „Existuje důvodné podezření, že zadržený je vinen z vraždy,“ citoval její slova server listu The Guardian.

Podezření na sexuální motiv

Žalobce Jakob Buch-Jepsen naznačil, že taková násilná smrt mohla mít sexuální motiv. Poukázal, že ve strojovně potopené ponorky se našly dámské punčochy a kalhotky. Madsen tvrdí, že oblečení zůstalo na zemi, když se těla zbavoval.

U soudu ale zazněly také svědecké výpovědi, podle nichž se Madsen v minulosti věnoval sadomasochistickému sexu a na palubě měl pohlavní styk hned s několika ženami najednou.

Na dotaz žalobce, zda míval na palubě ponorky pilu, odpověděl, že ano, ale nikoli v den, kdy Wallová zemřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám