Hlavní obsah

Brusel vůči Varšavě zahájil proceduru kvůli spornému zákonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise v sobotu oficiálně zahájila vůči Polsku řízení kvůli možnému porušení unijní legislativy. Stalo se tak poté, co byl v polském úředním věstníku zveřejněn kontroverzní zákon, který podle podle Bruselu může ohrožovat nezávislost polských soudů. Komise dala Varšavě měsíc na reakci.

Foto: Reuters

Reformy soudnictví v Polsku vyvolaly početné demonstrace.

Článek

Řízení by mohlo skončit i uvalením finančních sankcí na Polsko, v krajním případě i k odebrání hlasovacích práv Varšavy v EU.

Polský prezident Andrzej Duda toto pondělí oznámil, že bude vetovat dva zákony z balíku soudní reformy – o nejvyšším soudu a o soudcovské radě. V úterý ale podepsal třetí zákon, který mění fungování obecných soudů v zemi. Účinnosti má nabýt 14 dní po zveřejnění v úředním věstníku, kde byl publikován podle polských médií v pátek.

Místopředseda EK Frans Timmermans ve středu varoval, že zveřejnění zákona ve věstníku povede ke spuštění procedury ze strany komise, připomněl server Onet.pl.

Hlavní výhrada Bruselu se týká diskriminace pohlaví vzhledem k zavedení různých věkových limitů pro odchod do důchodu u soudkyň (60 let) a soudců (65 let), což je v rozporu s unijním právem v oblasti rovnosti pohlaví v zaměstnání.

Dále je komise znepokojena skutečností, že napříště má být na uvážení ministra spravedlnosti, zda prodlouží mandát soudců, kteří dosáhli důchodového věku. Ministr má mít i právo odvolávat a jmenovat předsedy soudů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám