Hlavní obsah

Ve Španělsku kvůli sporu o otcovství exhumovali ostatky Salvadora Dalího

– Figueras

Odborníci na soudní medicínu otevřeli hrob surrealisty Salvadora Dalího, aby 28 let po malířově smrti odebrali vzorky tkáně k provedení testu DNA kvůli sporu o Dalího údajné otcovství. O otevření malířovy rakve a provedení testu DNA požádala Španělka, která tvrdí, že byl Dalí její otec. Jde o miliardy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku exhumovali ostatky Salvadora DalíhoVideo: Reuters

 
Článek

Španělka Pilar Abelová tvrdí, že slavný surrealista měl v roce 1955 poměr s její matkou, jež pracovala jako pomocnice v domácnosti u přátel Dalího v Port Lligatu. Pokud by testy daly Abelové za pravdu, mohla by se ucházet až o čtvrtinu dědictví; svého času její advokát odhadoval hodnotu toto podílu na 136 miliónů dolarů (asi tři miliardy korun), napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Pilar Abelová tvrdí, že je dcerou Salvadora Dalího.

Zájem veřejnosti i novinářů

Ještě před začátkem exhumace se ve čtvrtek desítky novinářů sešly na náměstíčku před Dalího muzeem-divadlem ve Figueras v Katalánsku, kde se malíř narodil, zemřel a byl pochován. Přišli i mnozí obyvatelé města, které se nachází asi 140 kilometrů na sever od Barcelony.

Foto: Profimedia.cz

Salvador Dalí

Narcis Bardelet, který po smrti čtyřiaosmdesátiletého malíře v roce 1989 jeho tělo nabalzamoval, řekl agentuře Reuters, že odebrání vzorků DNA by mohlo být úspěšné, protože tělo je v "relativně dobrém stavu". Avšak připustil i možné obtíže, jež by mohly vzejít z případného poškození buněk formaldehydem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Salvador Dalí na fotografii z roku 1942

Knír nedotčen

Když bylo mistrovo tělo odkryto, Bardeletovi se zatajil dech. „Jeho tvář byla zakryta hedvábným šátkem. Nádherným šátkem. Když jsem ho odkryl, potěšilo mě, že měl zachovaný knír. Byly vidět i jeho vlasy,” řekl Bardelet katalánské stanici RAC1.

Foto: Jan Šída, Právo

Salvádor Dalí si rád hraje s dynamikou hmoty (Průhledný kůň).

Charakteristický knír světoznámého malíře je podle balzamovače zcela neporušený. „Jeho knír je nedotčen. Je jako (na hodinách) deset hodin a deset minut. Přesně, jak to měl rád. Je to zázrak,” dodal.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Rakev přichystaná na ostatky Salvadora Dalího

Výsledky testů DNA by měly být známy za několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám