Hlavní obsah

Ve Frankfurtu nad Mohanem jsou rodilí Němci v menšině

– Frankfurt nad Mohanem

Z celkového počtu obyvatel německého Frankfurtu nad Mohanem netvoří rodilí Němci ani polovinu, těsnou většinu tvoří přistěhovalci, ukázala poslední statistka, o které informoval list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Žádná z etnických skupin není ve finančním centru Německa dominantní, uvedla zástupkyně města pro integraci Silvia Weberová z SPD. Naprostou většinu přistěhovalců tvoří občané EU.

Foto: Profimedia.cz

Frankfurt na Mohanem

Článek

Podle poslední statistiky má 51,2 procenta obyvatel Frankfurtu na Mohanem původ v cizině. Může jít o cizince, potomky migrantů, ale i o Němce narozené v zahraničí.

„Jsme městem bez většiny. Máme ve Frankfurtu velký počet menšin, ale žádná skupina nemá jasnou většinu,“ řekla listu Weberová.

Největší neněmeckou skupinu obyvatel tvoří ve Frankfurtu turecká komunita, Turků je ve městě 13 procent. Na druhém místě jsou Chorvaté, následují Italové a Poláci. Ze všech přistěhovalců pochází nejvíce lidí ze zemí EU, celkem jde o 61,3 procenta z celkového počtu cizinců.

Finanční centrum Německa

„Většina z nich je tu legálně,“ upozornila Weberová. Dodala, že se situace za pět let zlepšila: „Integrace v našem městě pokročila.“ Zmínila především situaci se vzděláním a se zaměstnaností, i když u té je ještě co dohánět.

Weberová také uvedla, že Frankfurt je vysloveně mezinárodní město. Podle statistiky žijí ve městě obyvatelé z 90 procent všech zemí světa, jichž je 194. Je to dáno specifickou rolí města, které je finančním centrem Německa a jedním ze tří velkých finančních center Evropy. Sídlí tam  Evropská centrální banka, významná burza a zastoupeno je tam mnoho nadnárodních a zahraničních, zejména finančních  společností.

Reklama

Výběr článků

Načítám