Hlavní obsah

Zemřel sjednotitel Německa Helmut Kohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Ve věku 87 let zemřel bývalý německý kancléř a jeden z nejvýznamnějších evropských politiků 20. století Helmut Kohl. V pátek to potvrdila německá Křesťanskodemokratická unie, kterou Kohl mnoho let vedl.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl

Článek

Kohl zemřel ve svém domě v Ludwigshafenu.

Helmut Kohl byl od roku 1973 předsedou křesťanských demokratů a ve funkci kancléře, kterou zastával v letech 1982 až 1998, rozhodujícím způsobem přispěl k opětovnému sjednocení Německa.

V roce 1999 jej prezident Václav Havel vyznamenal Řádem Bílého lva I. třídy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Helmut Kohl na snímku ze 17. listopadu 1999, kdy ve Vladislavském sále Pražského hradu převzal z rukou Václava Havla nejvyšší české vyznamenání - Řád Bílého lva.

Helmut Kohl vystudoval po druhé světové válce práva, historii a politologii. V politice začínal v roce 1960 na radnici v rodném Ludwigshafenu. O tři roky později už byl zemským poslancem a za dalších šest let stanul jakožto předseda zemské CDU v čele spolkové země Porýní-Falc.

Výraznou měrou přispěl k německo-francouzskému smíření svým památným setkáním s francouzským prezidentem Françoisem Mitterandem u Verdunu v roce 1984, a také jako první německý kancléř vystoupil v izraelském parlamentu. V době studené války rovněž prosadil rozmístění raket NATO na území Německa.

Foto: Stringer, Reuters

Německý kancléř Helmut Kohl (vpravo) a francouzský prezident François Mitterrand během setkání u Verdunu v roce 1984

Do myslí lidí se však zapsal především jako sjednotitel válkou a železnou oponou rozděleného Německa. Jeho sjednocení po rozpadu východního bloku neúnavně prosazoval, například i přes proslulé výhrady britské premiérky Margaret Thatcherové.

Foto: FRITZ REISS, ČTK/AP

Erich Honecker (vlevo)a Helmut Kohl

Z čela vlády odešel až koncem 90. let po finančním skandálu ve své straně a volební prohře se socialisty vedenými Gerhardem Schröderem. Až do roku 2002 však zůstal poslancem.

Kohl byl dvakrát ženatý. Z prvního svazku má dva syny. Jeho žena Hannelore ale v roce 2001 spáchala sebevraždu kvůli těžké nemoci (trpěla bolestivou světloplachostí). V roce 2008 se oženil podruhé, vzal si ekonomku Maike Richterovou.

Foto: HERBERT KNOSOWSKI, ČTK/AP

Helmut Kohl na snímku z roku 2007 a Maike Richterová, kterou si vzal za manželku v roce 2008.

V témže roce však utrpěl Kohl nehodu, při níž si poranil mozek. Kancléř byl odkázán na pojízdné křeslo a pečovatelskou službu a na veřejnosti se objevoval jen sporadicky. Předloni navíc podstoupil operaci střeva a po ní byl nějakou dobu v bezvědomí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám