Hlavní obsah

Vládní strana PiS v Polsku ztrácí podporu, volby by nevyhrála, ukázal průzkum

– Varšava

V čele voličských preferencí v Polsku po dvou letech není vládní konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), ale opoziční Občanská platforma (OP). Liberálové mají před PiS, která čelí kritice opozice za snahu o posílení svého vlivu na nezávislé instituce, v čerstvém průzkumu náskok dvou procentních bodů.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Volební plakát Občanské platformy

Článek

Podle polských médií pokračuje pokles popularity konzervativců patrný v posledních měsících. PO by podle průzkumu volilo 31 procent lidí, zatímco PiS by dostala 29 procent hlasů.

Opozice se podle listu Gazeta Wyborcza dostala do čela některého z průzkumů poprvé od dubna 2015, kdy začala voličské ankety ovládat PiS. Ta půl roku poté jasně triumfovala ve volbách a sestavila jednobarevnou vládu.

I po volbách si v průzkumech udržovali náskok konzervativci, kteří ještě na podzim loňského roku vedli před opozičními stranami o 20 procentních bodů. V posledních měsících se však začal rozdíl zmenšovat, což analytici dávají do souvislosti zvláště s vládní snahou zabránit znovuzvolení bývalého šéfa PO Donalda Tuska do čela Evropské rady.

Hněv kvůli Tuskovi

„Kamínek, který dal do pohybu lavinu, se jmenuje 27:1,” komentoval ve středu na Twitteru výsledek sondáže bývalý levicový premiér Leszek Miller s odkazem na poměr hlasů členských zemí, kterým byl Tusk v březnu v Bruselu zvolen.

Právě tento poměr se v posledních týdnech stal symbolem odporu části polské společnosti před evropskou izolací, do níž podle kritiků šéf PiS a Tuskův odvěký rival Jaroslaw Kaczyński zemi vede.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Donald Tusk krátce před svým znovuzvolením.

Na třetí pozici průzkumu - uspořádaného společností Kantar Millward Brown pro televizi TVN24, která je tradičně nakloněna liberálům - skončila s velkým odstupem strana Kukiz 15. Ta vznikla před předloňskými volbami a hlas by jí dalo 10 procent Poláků.

Sondáž se konala v pondělí a v úterý, zúčastnil se jí reprezentativní vzorek 1001 lidí.

Reklama

Související články

PiS o Smolensku: Bylo to spiknutí

Sedmé výročí havárie vládního letadla u Smolensku, na jehož palubě tehdy zahynul prezident Lech Kaczyňski s 95členným doprovodem, si v pondělí na vzpomínkových...

Výběr článků

Načítám