Hlavní obsah

Žádný terorismus, na Borussii útočil ruský Němec, aby vydělal na pádu akcií

Berlín
Aktualizováno

Podezřelého z útoku na autobus s fotbalisty Borussie Dortmund zadrželi v pátek ráno v Bádensku-Würtenbersku policisté ze speciální jednotky GSG 9. Je jím 28letý německý Rus Sergej W., zadržen byl v okolí Tübingenu, napsal časopis Der Spiegel. Motivem nebyl terorismus, ale chamtivost.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Autobus poničily tři exploze.

Článek

„Je podezřelý z útoku na autobus z 11. dubna. Byl obviněn z pokusu o vraždu, použití výbušnin,“ uvedla prokuratura, kterou citoval server deníku Focus.

Podle prokuratury nebyl útok teroristickým činem, ale motivem byla chamtivost. Útočník chtěl způsobit pád akcií bundesligového klubu, aby aby na nich vydělal pomocí tzv warrantu, což je druh cenného papíru, který se používá při spekulacích.

Server týdeníku Spiegel uvedl, že muž byl v hledáčku policie už týden a půl a po tu dobu byl sledován. Jedna ze stop vedla do oblasti finančního sektoru a k praní špinavých peněz.

Podle týdeníku si podezřelý vzal spotřebitelský úvěr a koupil si 15 tisíc warrantů spekulujících na pokles akcií Borussie. Mohl tak vydělat až čtyři milióny eur, uvedl list Handellsblatt s odvoláním na kriminálku.

Důvodem je, že warranty jsou takzvanými pákovými produkty, u nichž se zisk či ztráta zvyšuje předem daným násobkem. U warrantu spekulujícího na pokles přijde zisk ve chvíli, kdy hodnota akcie klesne pod nějakou předem stanovenou cenu.

Atentátník se pádu akcií skutečně dočkal. Před útokem 10. dubna stála akcie klubu na burze ve Frankfurtu 5,75 eura, 12. dubna to bylo 5,50 eura, tedy o 4,4 procenta méně. V poklesu s mírnými výkyvy pokračovaly akcie i další dny a nyní se prodávají za méně než 5,40 eura.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj akcií Borussia Dortmund na burze ve Frankfurtu

Nálože s hřebíky

Podle vyšetřovatelů použil muž IP adresu hotelu, ve kterém bydleli fotbalisté a kde se ubytoval 9. dubna před jejich příjezdem.

Zadrželi muže z Tübingenu

Když si hotel bookoval, žádal pokoj až v nejvyšším patře, odkud bylo vidět na místo útoku, zřejmě proto, aby mohl na dálku rádiem odpálit tři nálože, když kolem nich pojede autobus s fotbalisty.

Při atentátu se ale zřejmě dopustil chyby. Zatímco první a třetí nálož nastražil úspěšně, druhá, hlavní, byla metr nad zemí, tedy příliš vysoko, takže autobusem prolétla. Autobus byl poškozen třemi explozemi cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem. Španělský obránce Marc Bartra utrpěl zranění ruky, zraněn byl také jeden policista. [celá zpráva]

Použité nálože byly naplněny hřebíky a jejich ničivá síla působila na stovky metrů. Jedna střepina dlouhá 70 mm a těžká 15 gramů skončila v opěrce sedadla.

Z atentátu byli podezříváni muslimští radikálové, na místě se našel dopis s islamistickou tematikou, který ale vypadal nevěrohodně. [celá zpráva]

Radikálové IS nikdy na místech útoku nenechávali vzkazy. [celá zpráva]

V souvislosti s případem byl zatčen Iráčan Abdul Baset al O., u nějž se však spojení s atentátem neprokázalo, i když se ukázalo, že velel jednotce Islámského státu a byl v kontaktu s IS. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám