Hlavní obsah

Máte u vás sektu Dvanáct kmenů, která bije děti, varovalo Německo Čechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé úřady podle časopisu Der Spiegel varovaly českou stranu před tím, jak křesťanská sekta Dvanáct kmenů zachází s dětmi. Členové sekty, která používá tělesné tresty, se na přelomu roku ze spolkové republiky přestěhovali do Česka. Důvodem byly zřejmě i opakované střety s úřady, do nichž se v Německu kvůli svým kontroverzním metodám dostávali.

Foto: Profimedia.cz

Bible

Článek

„Vyrozuměli jsme české úřady, ale ty by musely nejprve najít důkazy svědčící o tělesném zranění,” řekl časopisu Alfred Kanth, který má na starosti péči o děti a mladistvé v bavorském okrsku Donau-Ries, kde donedávna členové sekty pobývali. „Ale i když úřady zasáhnou, tak se prostě znovu odstěhují,” podotkl na účet členů sekty. V Bavorsku zůstalo sedm dětí, které jsou v péči tamních úřadů.

O přestěhování sekty do České republiky informovala německá média už na začátku roku, kdy podle nich odešlo posledních 140 členů z bývalého cisterciánského kláštera Klosterzimmer, protože měli neustálé potíže s německými úřady. Sekta odmítala posílat děti do školy a děti byly bity od dvou let života. Sekta se odvolává na Nový zákon, konkrétně na pasáž z Listu Židům 12:6, kde se praví: „Koho Pán miluje, toho přísně vychovává, a trestá každého, koho přijímá za syna.” (Ekumenický překlad, v kralickém překladu je místo „trestá” použito slovo „švihá” - pozn. red.).

Zneužívané a týrané děti

Úřady nakonec povolily zřídit sektě vlastní základní školu, kde se nebude učit sexuální výchova a evoluční teorie, ale kontrola zjistila ve škole nedostatky. Situace se vyhrotila v září 2013, kdy úřady odebraly sektářům čtyřicet dětí kvůli zneužívání a týrání. Pak jim odebraly dalších 24 dětí. Loni v červnu soud v jihoněmeckém Augsburgu poslal na dva roky do vězení učitelku sekty, kterou usvědčil z týrání svěřených žáků.

Už po zásahu v roce 2013 se část sekty přesunula do Česka, kde vlastní farmu v Mšeckých Žehrovicích na Kladensku a ve Skalné. Na přelomu roku tak učinil zbytek skupiny. Česko si sekta vybrala proto, že zde může svou víru žít naplno. Der Spiegel podotýká, že v Česku je možné děti vzdělávat doma a není zcela zakázané je tělesně trestat.

V Bavorsku dodnes zůstává sedm dětí ze společenství.

Sekta Dvanáct kmenů vznikla v roce 1972 v Chattanooze v Tennessee a její členové žijí striktně podle bible v duchu raných křesťanských společenství se společnou kasou. V Německu se její příslušníci usadili na počátku 90. let. Členové sekty se živí pěstováním vlastních plodin a chovem hospodářských zvířat a provozují vlastní kavárny.

Reklama

Výběr článků

Načítám