Hlavní obsah

Rozhodnuto. Za německé dálnice se bude platit

– Berlín • Aktualizováno

Řidiči osobních aut budou muset od roku 2019 platit za použití německých dálnic, což platí i pro cizince. O zavedení mýtného v pátek rozhodl německý parlament. Opatření kritizované německou opozicí i některými evropskými státy kvůli zvýhodnění německých občanů se citelně dotkne i českých řidičů, kteří hojně využívají dálniční síť v sousední zemi.

Jízda po německých dálnicích už nebude zadarmo.

Článek

Německo usilovalo o zavedení mýtného pro osobní auta na německém území dlouhodobě. Proti byla naopak Evropská komise a ostatní členské státy Evropské unie.

Německo už sice zákon o mýtném pro osobní auta schválilo v roce 2015, kvůli výhradám Evropské komise a protestům sousedních zemí ho ale dosud nezavedlo.

Evropská komise původní normu považovala za diskriminační a spolkovou republiku loni v září žalovala u unijního soudu. Po zhruba dvou měsících se obě strany dohodly na kompromisu.

I nový návrh ale počítá s tím, že dálniční poplatky budou de facto platit jen zahraniční řidiči. Řidiči aut registrovaných v Německu mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel. Majitelé nejekologičtějších aut s velmi nízkými emisemi získají dokonce ještě větší úlevu, než kolik zaplatí na dálničních poplatcích.

Poplatek 2,5 až 25 eur

Výše mýtného se bude lišit v závislosti na objemu motoru a množství emisí. Desetidenní poplatek se bude pohybovat v rozmezí od 2,5 eura do 25 eur (zhruba 68 až 676 korun), dvouměsíční od 7 do 50 eur (189 až 1351 korun). Nejdražší roční mýtné přijde na 130 eur (3513 korun).

Ministr dopravy počítá, že systém přinese do spolkového rozpočtu zhruba 524 miliónů eur (zhruba 14 miliard korun), a to i po odečtení sto miliónů eur, které stát vydá na kompenzace německým řidičům v závislosti na výši vypouštěných emisí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám