Hlavní obsah

Ukrajinský oligarcha Achmetov se míní bránit znárodnění podniků na Donbasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Nejbohatší ukrajinský podnikatel Rinat Achmetov odmítá středeční rozhodnutí separatistů na Donbasu převést ukrajinské podniky pod svou správu. Separatisté to udělali kvůli blokádě železničních tratí z oblastí ovládaných povstalci. Mohou být předány jinému oligarchovi, který utekl do Ruska.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ozbrojený doněcký milicionář na stráži v znárodněném metalurgickém závodě

Článek

Achmetovova skupina System Capital Management (SCM), která je na Donbasu největším zaměstnavatelem, se podle agentury Interfax Ukrajina míní znárodnění bránit.

„Soukromý majetek je svrchovaný a požadavky převést naše podnikání (pod povstaleckou správu) a platit daně samozvaným republikám jsou nepřijatelné. Žádný nátlak nás nepřinutí, abychom právní úpravu podnikání změnili,” uvedla skupina v prohlášení.

Ve středu jeden z Achmetovových telekomunikačních podniků v Doněcku oznámil, že jeho objekty obsadili milice separatistů. Stejný osud podle skupiny SCM potkal i sídlo donbaské humanitární organizace, kterou ukrajinský miliardář financuje.

Achmetovovy firmy patří na Ukrajině také k velkým dodavatelům tepla, elektřiny a plynu.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Vůdce doněckých povstalců Alexander Zacharčenko přichází navštívit znárodněný metalurgický závod v Doněcku.

Krok samozvaných lidových republik na východě Ukrajiny je reakcí na dopravní blokádu povstaleckých území, kterou od počátku února zavedli příslušníci radikálních ukrajinských uskupení a poslanci nacionalistických stran v kyjevském parlamentu.

Povstalci dali Kyjevu ultimátum, podle něhož ukrajinské podniky na separatistickém území převedou pro svou správu, pokud blokáda do konce února neskončí. Protože se tak nestalo, oznámili, že znárodnění vstupuje v platnost. [celá zpráva]

Dopravní blokáda vážně komplikuje ukrajinskou ekonomiku. Zemi se nedostává uhlí vytěžené na Donbasu. Stále více ukrajinských oblastí pociťuje nedostatek elektřiny, v řadě regionů byla podle médií vyhlášena regulační opatření.

Vláda prezidenta Petra Porošenka blokádu kritizuje, silou však proti radikálům a banderovcům nezasáhla.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Milicionář separatistů hooří se zaměstnancem znárodněného kovopodniku

Organizátoři blokády ve čtvrtek podle agentury Unian oznámili přechod ke druhé etapě své akce. Kromě železničních tratí budou blokovat i automobilové spojení s Donbasem.

Podle webu Kyivpost ukrajinská tajná služba SBU zachytila telefonát, ve kterém vůdce doněckých separatistů Alexander Zacharčenko jedná s ruským občanem o osudu znárodněných podniků.

Rozhovor ukazuje, že ti kdož v Rusku rozhodují, plánují převést většinu z nejlepších ukrajinských podniků na obsazených oblastech Donbasu do rukou ukrajinského oligarchy Serhije Kurčenka, který utekl do Ruska.

Přestřelky na frontě

Boje mezi separatisty si za posledních 24 hodin vyžádaly na ukrajinské straně jednoho mrtvého a devět zraněných. Uvedl to tiskový mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Andrij Lysenko. Mrtvý se stal obětí řízené protitankové rakety, jejíž exploze zranila i dva vojáky.

Situace se však podle něj uklidňuje, protože nepřítel stáhl od fronty houfnice ráže 152 mm.

Podle velitele sil doněckých povstalců Eduarda Basurina vypálily ukrajinské vládní sily 1520 střel včetně 25 dělostřeleckých granátů velké ráže a 211 min ráže 120 mm, uvedla tisková agentura separatistů DNR News. I přes velký počet je to méně než o den dříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám