Hlavní obsah

Pacientky v Nizozemsku oplodňovali spermiemi někoho jiného

Utrecht

Třináct žen, které podstoupily umělé oplodnění na klinice při Utrechtské univerzitě, se mohlo dostat do požehnaného stavu díky muži, který není jejich partnerem. Nizozemská univerzita přiznala, že u vzorků, které ženám podávala, se nedopatřením nacházely spermie jiného dárce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je nám líto, že páry, jichž se to týká, musely obdržet takovou zprávu,“ uvedl klinika v prohlášení.

Jiný biologický materiál byl v době od loňského dubna do letošního listopadu aplikován u celkem 26 žen, polovina z nich otěhotněla a devět jich už porodilo. Zatím není jasné, kdo je biologickým otcem, zda partner, nebo jiný dárce. To teprve prokážou testy DNA.

Není vyloučeno, že biologickým otcem může být ve všech případech jediný muž, jehož spermie byly zjištěny na gumové zátce, kterou se uzavíraly pipety s vajíčky pacientek. U zátky chyběl filtr, který jinak bývá součástí.

Jak uvedla stanice BBC, k záměně spermií došlo také před čtyřmi lety na jedné klinice v Singapuru. Ženě, která pocházela z Číny, se po porodu nezdálo, že její dítě má úplně jinou barvu kůže a vlasů než ona a její bělošský manžel. Klinika pak musela dvojici zaplatit odškodné.

Reklama

Výběr článků

Načítám