Hlavní obsah

Riziko útoků na západní cíle je bezprecedentní, varují Washington i Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Riziko teroristických útoků v Evropě a Spojených státech je bezprecedentní, největší od útoků z 11. září. Varoval před tím Europol, výbor pro vnitřní bezpečnost americké sněmovny pro vnitřní bezpečnost a po něm i šéf britské MI6 Alex Younger. Podle Youngera enormní hrozba potrvá, dokud neskončí občanská válka v Sýrii.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Němečtí policisté, také oni se musejí mít na pozoru.

Článek

„Odhady některých tajných služeb hovoří o tom, že je v současné době v Evropě několik desítek lidí řízených Islámským státem, kteří jsou schopni spáchat teroristické útoky,“ varoval už na začátku prosince ve své zprávě Europol. A šéf britské kontrarozvědky to nyní potvrzuje.

„Kritická situace v Sýrii se nadále zhoršuje a já nemohu s jistotou říci, co přinese příští rok. Ale vím následující: Bezprecedentní riziko pramenící z této země nebude zažehnáno, dokud se nepovede ukončit tamní občanskou válku,“ řekl Younger ve čtvrtek novinářům ve svém prvním vystoupení od roku 2014, kdy se ujal funkce.

Obavy ze zradikalizovaných Američanů

Už začátkem listopadu americké ministerstvo zahraničí varovalo občany USA, aby o adventu kvůli vysokému riziku teroru necestovali do Evropy. [celá zpráva]

Ve středu pak přišel s varováním před útoky na území USA výbor pro vnitřní bezpečnost americké Sněmovny reprezentantů.

Ten ale nespatřuje největší riziko v džihádistech vycvičených na územích okupovaných Islámským státem v Sýrii a Iráku, nýbrž v Američanech, kteří se zradikalizovali ve Spojených státech. Alespoň podle předsedy výboru Michala McCaula, na něhož odkazuje server Daily Mail.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám