Hlavní obsah

Tři čtvrtiny migrantů v Německu azyl dostanou

– Berlín

Většina uprchlíků, která v Německu požádala o azyl, bude moci v zemi zůstat. V období od července do září letošního roku získaly mezinárodní ochranu tři čtvrtiny uchazečů o azyl. Ve čtvrtek o tom informovala agentura DPA s odvoláním na údaje, které německá vláda poskytla parlamentní straně Levice.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Běženec s německou vlajkou.

Článek

Průměrná doba vyřízení jedné žádosti o azyl trvala ve třetím čtvrtletí letošního roku v Německu 6,6 měsíce. Ještě předtím, než se migranti dostanou k podání žádosti, pobývají ale v zemi okolo osmi měsíců. Kolem 110 tisíc uprchlíků čeká na rozhodnutí o udělení či zamítnutí azylu již déle než rok, a více než 36 tisíc dokonce víc než dva roky.

Podle registru cizinců se v Německu ke konci září zdržovalo více než 788 tisíc migrantů, o jejichž statusu se ještě nerozhodlo. Zhruba 54 tisíc z nich ještě ani nepodalo žádost o azyl.

V Německu žije 50 tisíc odmítnutých azylantů

Z těch, jejichž žádosti úřady mezi roky 2014 a 2015 zamítly, se jich na území Německa na konci letošního září zdržovalo 50 tisíc. Asi čtvrtina z nich dostala mezitím povolení k pobytu a více než polovinu Německo na svém území trpí, například kvůli tomu, že cizinci nemají platné doklady.

Od ledna do září letošního roku bylo vyhoštěno skoro 20 tisíc lidí - většina z nich do Albánie, Kosova nebo Srbska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám