Hlavní obsah

Ve Francii musí odstranit sochu Panny Marie, je to náboženský symbol

• Aktualizováno

Odstranění sochy Panny Marie ve městě Publier – to je aktuální důsledek zákazu vystavování náboženských symbolů na veřejných prostranstvích, který platí ve Francii.

Foto: Profimedia.cz

Socha ve francouzském Publier

Článek

BBC uvádí, že na odklizení sochy, která stojí u Ženevského jezera už od roku 2011, dostalo město tři měsíce, pak mohou následovat pokuty 100 eur denně.

„Věřím, že jsem dostatečně otevřený, ale tuhle novou tyranii nemůžu podporovat,“ uvedl starosta města Gaston Lacroix na svém twitterovém účtu. Podle BBC Lacroix dále uvedl, že se pokusí nechat sochu přemístit na soukromý pozemek.

Nejdříve zakázali šátky

Socha Panny Marie se stala předmětem sváru místních obyvatel, protože byla financována z veřejných peněz. Příkaz k jejímu odstranění má na sociálních sítích řadu kritiků, kteří se pozastavují nad tím, zda v tomto případě nedochází k porušení svobody projevu.

BBC připomíná, že tato událost je důsledkem francouzských zákonů přísně oddělujících církve od státu. Už před šesti lety se Francie stala první zemí, která na veřejných místech zakázala nošení šátků přes obličej.

Anketa

Jste pro zákaz náboženských smybolů na veřejnosti?
Ano
15,5 %
Ne
84,5 %
Celkem hlasovalo 9655 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám