Hlavní obsah

Naštvaná Itálie: Nepomůžete-li nám s migranty, přestaneme platit do rozpočtu EU

– Řím

Itálie přestane platit do unijního rozpočtu, pokud jí státy Evropské unie nepomohou s uprchlíky, prohlásil italský premiér Matteo Renzi. Současně kritizoval Maďarsko, Česko a Slovensko za to, že odmítají unijní kvóty na přerozdělování uprchlíků. Tyto země podle premiéra neplní své morální povinnosti vůči migrantům. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Palazzo Chigi Press Office/Handout, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi

Článek

„Budete-li stavět zdi proti migrantům, pak zapomeňte na italské peníze. Pokud neprojdou migranti, nepřijdou ani peníze,” prohlásil Renzi v italské televizi RAI 1.

„Dáváme do unijního rozpočtu 20 miliard eur (asi 540 miliard korun) a 12 dostáváme zpět... Dáme tam ty peníze jen tehdy, budou-li ostatní země dodržovat své povinnosti,” řekl ministerský předseda.

Itálie se v posledních měsících potýká s obrovským přílivem běženců. Od začátku roku tam přes Středozemní moře připlulo z Afriky na 154 tisíc migrantů, což je stejně jako za celý loňský rok. Země si dlouhodobě stěžuje na nedostatečné přerozdělování žadatelů o azyl.

EU se loni přes odpor většiny členů takzvané visegrádské skupiny (Polsko, Slovensko, Maďarsko a Česko) shodla na jednorázovém přerozdělení 160 tisíc žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Země EU však dosud převzaly ani ne 6000 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám