Hlavní obsah

U tábora v Calais se střetli migranti s policií

– Paříž • Aktualizováno

Uprchlíci z tábora u Calais se v noci na neděli střetli s pořádkovými silami v sérii potyček, během kterých na policisty házeli lahve a kameny. Policie odpovídala kouřovými granáty, uvedl web BBC. Uprchlický tábor v Calais se má v pondělí začít evakuovat. Charitativní organizace se obávají, že se během evakuace ztratí řada dětí bez rodičů.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Demonstranti z řad migrantů hází v táboře v Calais projektil se slzným plynem zpět na policisty.

Článek

Podle odhadů v táboře zvaném džungle žije na 10 000 lidí. Na policisty házela kameny asi padesátka migrantů, uvedla BBC. Oficiálně zde bylo spočteno 6486 migrantů, z toho 1291 nezletilých, kteří mají být rozvezeni do 454 uprchlických center rozsetých po celé Francii.

V táboře se mají rozdávat tisíce letáků s upozorněním, že jej lidé musí opustit, ještě než tábořiště srovnají se zemí buldozery. Úřady ujišťují, že nechtějí tábor vyklidit násilí, ale připouštějí, že mohou být nuceny zasáhnout, pokud část běženců odmítne tábor opustit.

Mezitím již do Británie dorazily první dětí, které v táboře zůstaly bez rodičů. Děvčata má v pondělí podle BBC následovat 39 chlapců, kteří také mají v Británii příbuzné.

Nezletilí bez rodičů

Podle dobrovolníků v Calais existují obavy, že řada migrantů nebude chtít odejít do jiných uprchlických center ve Francii a budou se pokoušet o nelegální přechod do Británie.

Podle biskupa z londýnské čtvrti Croydon Jonathana Clarka existuje reálná možnost, že během pondělního vyklízení tábora se ztratí řada nezletilých. „Vyzýváme vládu, aby zvýšila své úsilí v přesunu dětí z Calais,” uvedl biskup.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Demonstrant z řad migrantů hází kameny na francouzské policisty v uprchlickém táboře v Calais.

Britská vláda v minulých týdnech souhlasila, aby děti z tábora mohly přijet za svými příbuznými ve Velké Británii. To však u některých politiků vyvolalo obavy, protože se zjistilo, že v minulosti se za děti vydávala při příchodu do Británie řada dospělých. [celá zpráva]

Z „Džungle” je volební téma

Otázka migrace patří k ústředním tématům v kampani před prezidentskými a parlamentními volbami, které se budou ve Francii konat příští rok na jaře. Před socialistou Françoisem Hollandem navštívil tábor v Calais také bývalý konzervativní prezident Nicolas Sarkozy. Hollandeova vláda čelí delší dobu kritice, že není schopna vyřešit situaci s tisícovkami migrantů, kteří v oblasti Calais žijí ve velmi špatných podmínkách.

Hollande tehdy připustil, že podmínky v táboře jsou „velice těžké” a „nepřijatelné”, a to zvlášť pro ty, kteří se tam uchýlili před válkou. Takové tábory podle něj ve Francii nesmějí existovat a země musí ukázat, že je „důstojná, lidská a odpovědná”.

Plány na uzavření tábora vyvolaly i silné protesty mnoha konzervativních a krajně pravicových lokálních politiků, kteří se obávají důsledků pobytu migrantů ve svých městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám