Hlavní obsah

Boeing nad Ukrajinou sestřelila raketa vypálená z území povstalců, uvedli vyšetřovatelé

• Aktualizováno

Malajsijské civilní letadlo s 298 lidmi na palubě před dvěma lety nad východní Ukrajinou sestřelila raketa Buk, vypálená z území kontrolovaného separatisty. Ve středu to uvedla více než stočlenná skupina mezinárodních vyšetřovatelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Boeing nad Ukrajinou sestřelila raketa vypálená z území povstalců (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„Nejednalo se o technickou závadu, terorismus na palubě, ani o sestřelení jiným letadlem. Žádný další letoun se v rozhodujícím okamžiku k letu MH17 nepřiblížil. Let MH17 byl sestřelen raketovým systémem ze země,“ prohlásil na úvod tiskové konference předseda komise Fred Westerbeke.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Letoun jednoznačně sestřelila raketa země-vzduch, prohlásili vyšetřovatelé.

Vrchní nizozemský vyšetřovatel Wilbert Paulissen následně řekl, že letoun sestřelila raketa Buk. Takový je závěr forenzních vyšetřovatelů z pěti zemí. Úlomky z rakety se našly v troskách pilotní kabiny.

Raketa byla jednoznačně vypálena z prostoru, který ovládali rebelové.
šéf nizozemských vyšetřovatelů

To, že k separatistům v době tuhých bojů s ukrajinskou armádou směřoval systém Buk, dokládá i zachycený telefonát jednoho z velitelů u Marynovky. Ten si jen pár hodin před pádem malajsijského boeingu v telefonátu s jiným mluvčím stěžoval, že jeho jednotky jsou v defenzivě, a pokud nedostanou pomoc, budou ztracené.

Druhý mluvčí ho pak opakovaně ubezpečuje o dodávkách raket Buk, které „už jsou v Doněcku“. Jiný telefonát potvrzoval, že k povstalcům směřuje systém Buk. Mluvčí v něm tvrdí, že konvoj směřuje z Ruska, protože už „překročil hranici”.

Absolutně nepochybujeme, že naše závěry jsou přesné.
šéf nizozemských vyšetřovatelů

„Tato raketa byla jednoznačně vypálena z prostoru, který ovládali rebelové,“ dodal Paulissen. Podle něj to doložily radarové záznamy, rekonstrukce dráhy letu střely i svědecké výpovědi.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Snímek z prezentace vyšetřovacího týmu

Raketa byla odpálena ze zhruba 500 metrů dlouhého, obdélníkového prostoru u obce Torez. „Jedná se o pole lemované ze strany stromy. Tuto oblast kontrolovali povstalci,“ poznamenal Paulissen.

„Absolutně nepochybujeme, že naše závěry jsou přesné,” dodal následně.

Průjezd kamiónu se zbraňovým systémem, doprovázený eskortou, byl opakovaně cestou na místo určení vyfotografován a natočen na video. Po sestřelení letadla byl kamión znovu zachycen kamerou u Luhansku. Na jeho návěsu byly už jen tři rakety. Určen je přitom pro čtyři.

Další zachycený telefonát povstalců zmiňuje to, že systém už je zpátky v Rusku.

A co dál?

Předseda komise Westerbeke připustil, že toto nejsou všechny odpovědi na otázky týkající zabití dvou stovek lidí v letadle. Klíčovou otázkou zůstává, kdo je za čin odpovědný. Westerbeke uvedl, že i v tomto bodu došlo k „velkému posunu“ a „následující vyšetřování se bude tímto směrem vyvíjet“.

V souvislosti s transportem rakety Buk se podle něj podařilo identifikovat více než sto lidí. „Známe jejich totožnost,“ oznámil Westerbeke, podle něhož ale vyšetřovatelé potřebují přinejmenším několik dalších měsíců na vyšetřování a výslech dalších svědků. „Chceme dostatečné důkazy pro to, aby pachatelé mohli být obviněni a odsouzení,“ řekl Westerbeke.

Související témata:

Foto: Boeing

Boeing 777

Foto: Profimedia.cz

Protiletadlový systém Buk

Reklama

Výběr článků

Načítám