Hlavní obsah

Ve Francii zatkli 15letého radikála, už třetího během týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Patnáctiletého radikála ve středu zatkla francouzská policie v Paříži. Je již třetím teenagerem, kterého úřady v zemi tento týden zadržely. Všichni mladíci komunikovali s francouzským radikálem Rachidem Kassimem, jenž indoktrinoval a možná i řídil několik dalších útočníků včetně dvojice mladistvých, kteří zavraždili kněze, a Larossiho Abballu, který zabil policejní pár v Magnaville.

Foto: Fred Lancelot, ČTK/AP

Francouzská policie zadržela 15letého radikála. Ilustrační foto

Článek

Patnáctiletý mladík byl dopaden ráno ve 20. okrsku v Hauts-de-Seine na předměstí Paříže. Je vyslýchán. Podle francouzských zdrojů se chlapec nabídl, že „provede teroristický útok“. Zřejmě byl odhalen na základě komunikace s Kassimem přes aplikaci Telegram. Právě jemu zřejmě nabídl podniknutí útoku. Pravděpodobně si teprve chtěl opatřit zbraň, nejspíš nůž. Při domovní prohlídce se žádné zbraně nenašly.

Ve středu současně francouzské úřady potvrdily stanici BFMTV, že už minulý čtvrtek byl zatčen v Rueil-Malmaison jiný radikál. Tajné služby ho údajně sledovaly na základě upozornění z jeho školy, že se hoch zradikalizoval. Domnívají se, že chystal teroristický útok. Spojují ho nejen s Kassimem, ale i s Kermichem Adelem, který zavraždil kněze v kostele.

Rekrutují stále mladší adepty

Už v sobotu byl zadržen v Paříži další patnáctiletý hoch, který byl také v kontaktu s Kassimem. Mladík byl také v kontaktu s jednou ze členek ženského komanda, jež chtělo útočit na Lyonském nádraží. Ženy byly zadrženy minulý týden ve čtvrtek několik dnů poté, co bylo u katedrály Notre Dame objeveno auto s plynovými bombami.

Kassim na sebe upozornil, když se po atentátu v Nice objevil ve videu Islámského státu, kde podřezává dva Syřany. Vyzýval k útokům ve Francii a na Telegramu ho sledovalo asi 300 lidí. [celá zpráva]

„Tvrdě pracujeme, abychom identifikovali ty, o nichž si myslíme, že mohou zaútočit,“ uvedl k vlně zatýkání mladistvých ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Upozornil, že Islámský stát rekrutuje stále mladší útočníky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám