Hlavní obsah

Ukrajinská ves po násilnostech vysídlila desítky Romů

Desítky romských rodiny byly vystěhovány z ukrajinské obce Loščynivka, ležící poblíž přístavu Oděsa na jihu země, napsala agentura AFP. Důvodem se stalo podezření, že Romové mají na svědomí vraždu dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Násilnosti v obci Loščynivka propukly již v sobotu, kdy se našlo tělo osmileté dívky. Následně se stovky vesničanů vrhly na příbytky Romů, aby je zničily. Nikdo nebyl zraněn, protože Romové ze strachu z odplaty již utekli. V neděli se obecní rada usnesla, že Romové už nesmějí ve vsi žít.

"Toto rozhodnutí není legální. Teoreticky jej nelze uplatňovat, přijali to pod nátlakem obyvatel obce," řekl AFP Hennadij Kryško z oblastní správy. Ve vsi podle něj až dosud žila padesátka Romů, kteří akceptovali rozhodnutí, i přes zjevnou nezákonnost, a ze vsi odešli, a to včetně tří rodin, které v obci žily asi 20 let.

Proti vysídlení protestovala jak romská sdružení, tak veřejná ochránkyně práv.  Agentura Interfax-Ukrajina označila souhlas Romů s odchodem jinam za "kompromisní řešení", protože by už stejně nemohli ve vsi klidně žít.

Policie totiž zatkla dvacetiletého Roma pro podezření z vraždy.

Na Ukrajině podle posledního sčítání lidu žije okolo 50 tisíc Romů.

Reklama

Výběr článků

Načítám