Hlavní obsah

Ve Švédsku obžalovali německého studenta za krádež jedů a pokusu vydírat českou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uppsala
Aktualizováno

Švédská prokuratura obžalovala v pátek 27letého německého studenta univerzity v Uppsale z krádeže jedovatých látek a z napomáhání při pokusu o vydírání. Jedy, mezi nimiž byl ricin, poslal české vládě, uvedl server The Local. Ve Slovinsku byl dopaden další člověk spjatý s vydíráním. Případ je spojen s kauzou výhrůžek rozšířením eboly, řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Článek

Výhrůžky jedy i ebolou dostaly české úřady v roce 2014, vyděrači pokaždé požadovali milióny korun ve virtuální měně bitcoin.

"Operace s názvem Ebola probíhala na území tří států. Na území Slovinska byla zadržena jedna osoba, která měla zaslat jedy do České republiky. Poté následovala operace ve Švédsku," uvedl Ibehej. Zatímco ve Slovinsku byl dopaden údajný odesilatel jedů, švédští vyšetřovatelé chytili studenta, který měl jedy ukrást.

Student doktorského programu podle prokuratury ukradl z univerzity v Uppsale několik toxických látek včetně ricinu. Jed poslal. Vzápětí dostala česká vláda  vyděračský e-mail, v němž byl požadavek na zaplacení 5000 bitcoinů (podle současného kurzu 71 miliónů Kč).

Anonym v něm hrozil otrávením vzduchu a vody v nákupních centrech, pokud vláda nezaplatí požadovanou částku.

V listopadu a v prosinci 2014 dorazily zásilky obsahující jedovaté látky na české velvyslanectví v Bratislavě a na ministerstva vnitra a financí v Praze.

Úřadům v české metropoli byly zásilky odeslány ze Slovinska, zatímco na ambasádu přišla obálka s nebezpečným obsahem ze Švédska. K té se přihlásila skupina říkající si „Mstitel”.

Česká vláda podle serveru The Local žádné peníze nezaplatila.

Neopatrný mladík

„Jed byl poslán v doporučeném balíčku a my jsme byli schopni vystopovat, že byl poslán ze supermarketu Willys  v Gottsundě v Uppsale,” řekl prokurátor Henrik Söderman.

Studenta z Uppsaly švédská policie odhalila díky skrytým kamerám na univerzitě, které ho zachytily při balení jedovatých látek a tisknutí štítků s adresou, uvedl státní zástupce Henrik Söderman. Přinejmenším jednou z několika látek, které student z univerzity ukradl, byl ricin.

Přímé spojení s e-mailem se ale prokázat nepodařilo, a proto ho švédská  prokuratura obžalovala pouze z napomáhání k pokusu o vydírání.

Podle Södermana švédská policie muže vyšetřovala rovněž v souvislosti s pokusem o vydírání slovenské vlády. „V listopadu 2014 byl údajně podobný dopis odeslán slovenské vládě. Je to stejný postup, dopis zaslaný Slovensku už ale neexistuje, tak jsme ve vyšetřování nepokračovali,” uvedl prokurátor.

Hrozili ebolou

Výhrůžky ebolou se objevily na podzim 2014, kdy smrtící virus způsobil epidemii v Africe a lidé cestující z nejvíce zasažených zemí procházeli na českých letištích zdravotnickou kontrolou.

Pachatelé po státu požadovali milión eur (tehdy zhruba 27,7 miliónu korun) v bitcoinech, ve třech splátkách na tři různé elektronické adresy. Tvrdili, že mají k dispozici biologický materiál od nakaženého pacienta z Libérie.

Loni v polovině prosince poslal slovinský soud do vězení na 15 měsíců Itala slovinského původu Ivana Cernice, který poslal o rok dříve otrávený dopis českému ministrovi financí Andreji Babišovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám