Hlavní obsah

Azylant, který ubodal ve Švédsku pracovnici uprchlického centra, se vězení vyhnul

Göteborg

Migranta z Etiopie, který v lednu ve švédském Mölndalu ubodal 22letou pracovnici centra pro mladé uprchlíky, poslal soud v Göteborgu do psychiatrického zařízení. Napsala to agentura AFP, podle které soud uznal mladíka vinným z neúmyslného zabití a úmyslného zranění jiné osoby. Podle soudce pachatel v době činu i po něm trpěl vážnou duševní poruchou. Pozůstalí se chtějí odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Alexandra Mezherová podlehla následkům bodných zranění v nemocnici.

Článek

Youssaf Khaliif Nuur, který má etiopské občanství, ale narodil se v Somálsku, byl podle soudu duševně labilní. Nemusel si tak uvědomovat, že rány nožem zasazené do stehna Alexandry Mezherové mohou způsobit její vykrvácení.

„Youssaf Nuur, kvůli svému bezohlednému chování, způsobil smrt Alexandry Mezherové. Je proto vinen z neúmyslného zabití,“ konstatoval soud.

Obhájce Nuura trval na tom, že celá událost byla „nešťastná náhoda s velmi smutným koncem“.

Ke konfliktu došlo letos 25. ledna, když se Mezherová, pracovnice azylového centra původem z Libanonu, snažila urovnat konflikt mezi migranty. Ve službě byla v tu chvíli sama.

Nuur na ni zaútočil nožem a kromě několika ran na stehně ji pobodal také na zádech. Napadl také dalšího obyvatele centra, který se snažil mladé ženě pomoci. Za to byl uznán vinným z úmyslného zranění osoby.

Mezherová později následkům zranění podlehla v nemocnici.

Tvrdil, že je mu 15

Mladík vyšetřovatelům nejprve tvrdil, že je mu 15 let, obžaloba ale trvala na tom, že je mu nejméně 18, což soud přijal. Sám se k útoku nevyjádřil, soudu pouze řekl, že si na nic nepamatuje.

Z verdiktu soudu není jasné, jak dlouho má mladík v psychiatrickém zařízení strávit, ale po případném propuštění má být deportován ze Švédska, kam má zákaz vstupu do roku 2026.

Rodina se odvolá

Právník rodiny oběti Hans Gaestadius řekl, že pozůstalé rozsudek zklamal, protože očekávali odsouzení za vraždu. Plánují se proti verdiktu odvolat.

„Soud nevěří, že to byla vražda, ale my ano,“ řekl Gaestadius švédskému bulvárnímu deníku Aftonbladet.

Případ vzbudil ve Švédsku rozhořčení vzhledem k nárůstu násilí, které je dáváno do souvislosti s uprchlickou krizí. Odehrává se zejména v přeplněných záchytných centrech.

Švédsko s 9,8 miliónu obyvatel přijalo v roce 2015 víc než 160 000 žadatelů o azyl, což jej řadí mezi největší příjemce uprchlíků na hlavu v EU. Země už zpřísnila azylová pravidla a zaznamenala výrazný pokles přílivu migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám