Hlavní obsah

Lidstvo od pondělí žije na ekologický dluh

Morges

Lidstvo vyčerpává přírodní zdroje nejrychleji v historii. Zásoby pitné vody, jídla a čistého vzduchu, které planeta dokáže obnovit za rok, letos lidé zkonzumovali za osm měsíců. Obyvatelé Země tak žijí na dluh a postupně se připravují o zásoby životadárných surovin. Upozornil na to Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Foto: Profimedia.cz

Těžba uhlí v Severním Porýní-Vestfálsku

Článek

„Pokračujeme ve zvětšování našeho ekologického dluhu. Od pondělí 8. srpna žijeme na dluh, protože už jsme spotřebovali přírodní zdroje, které mohou být obnoveny za jeden rok,“ cituje France 24 Pascala Canfina z organizace WWF.

Pomyslný milník lidstvo překračuje každý rok, je však alarmující, že ho dosahuje čím dál dřív. Loni začali lidé žít na ekologický dluh o pět dní později.

Ještě v roce 1961 lidstvo spotřebovávalo jen tři čtvrtiny toho, co dokázala planeta obnovit. Zlom přišel v 70. letech minulého století a od té doby se situace neustále zhoršuje. Souvisí to s ekonomických i populačním růstem a většími nároky, které lidé mají.

„Je to možné, protože vypouštíme do atmosféry víc oxidu uhličitého, než dovedou oceány a lesy absorbovat, lovíme víc ryb, než dokáže dorůst a kácíme příliš lesů,” konstatoval Canfin.

Bude to horší

K výpočtu spotřeby a určení zlomového dne WWF podle televize France 24 využívá řadu statistik, které souvisí s rybařením a těžbou ale i data z přepravy či spotřeby energií.

Nepříznivý trend se nedaří zvrátit také proto, že lidí na Zemi neustále přibývá. Zatímco nyní čítá lidská populace 7,3 miliardy, do konce století bude lidí podle odhadů Spojených národů okolo 11,2 miliardy.

Najdou se ale i dobré zprávy. Zatímco v 70. letech se den ekologického dluhu posouval až o tři dny ročně, v posledních pěti letech tempo, jakým se datum posouvá v kalendáři dopředu, kleslo na v průměru méně než jeden den ročně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám