Hlavní obsah

Francouzi vrátili do Itálie migranty, kteří se přes moře dostali přes hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie v sobotu vrátila do Itálie dvě stovky migrantů, kteří v pátek přeplavali ve Středozemním moři přes hranice obou států, aby se tak vyhnuli hraničním kontrolám. Informovala o tom v sobotu agentura AP.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyhnout se hraničnímu přechodu a přeplavat z Itálie do Francie se v pátek rozhodlo asi 300 migrantů, z nichž řada táboří v okolí Ventimiglie několik měsíců ve snaze dostat se z Itálie dál do západní Evropy.

Někteří migranti využili následného zmatku a přes hranici se dostali i skrz kordon francouzské policie. Ani Italům, ani Francouzům se jim v přechodu hranice zabránit nepodařilo, i když použili slzný plyn. Francouzské úřady však v sobotu kolem dvou stovek migrantů do Itálie vrátily.

Migranti se pokusili dostat do Francie přes moře. Některým se to podařilo.

Podle aktivistů skupiny No Borders se snažili migranti svou akcí dosáhnout znovuotevření italsko-francouzské hranice. Na neděli ohlásili demonstraci, která se bude konat přímo u hraničního přechodu.

Zadrželi gang převaděčů

Italská policie rovněž oznámila, že se jí ve spolupráci se slovinskými a maďarskými kolegy podařilo rozbít pákistánský gang převáděčů. Dva její členy policisté zadrželi v přístavním Terstu na severovýchodě Itálie a po jednom v Budapešti a slovinském Mariboru.

Převáděči propašovali z Maďarska přes Slovinsko do Itálie, případně dál na sever Evropy stovky migrantů z Pákistánu, Afghánistánu a Bangladéše. Pašeráci lidí si svou činností přišli zhruba na 500 000 eur (13,5 miliónu korun), uvedli policisté. Akci proti pachatelům koordinoval Europol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám