Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny si nikdo s mezinárodním právem hlavu neláme, počet obětí roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva/Kyjev

Počet civilních obětí ostřelování a explozí min se na východě Ukrajiny nebezpečně zvyšuje, v červnu se oproti květnu zdvojnásobil. V Ženevě to prohlásil vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn s tím, že separatisté porušují mezinárodní právo, když své jednotky rozmístili v nemocnici. Kritiky se dočkal i Kyjev, že rozmístil vojáky ve škole. Od začátku bojů před dvěma lety zahynulo na Donbasu 9553 lidí.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci kontrolují dokumenty na stanovišti u Slavjnasku.

Článek

Husajn si stěžoval, že obě strany jednají nejen v rozporu s dohodami z Minsku, ale porušují i mezinárodní humanitární právo. „Na straně doněckých separatistů v Zajcevu ozbrojené skupiny obsadily nemocnici, čímž podrývají právo na speciální ochranu, které podle mezinárodního humanitárního práva náleží zdravotnickým zařízením,“ prohlásil komisař.

Další zprávy na druhou stranu zmiňují, že ukrajinské vládní síly zůstávají dál ve škole v Pavlopoli, čímž ohrožují okolní obytnou čtvrť.

Právě kvůli tomu, že nemocnice a školy jsou využívány milicemi obou stran, bývají tyto budovy často terči ostřelování. „Humanitární týmy působící na obou stranách konfliktu zaznamenávají případy rabování obytných domů, bombardování škol a nemocnic,“ upozornil Husajn.

Na civilní obyvatelstvo nikdo nehledí

Ostřelování v posledních týdnech zesílilo, což ukázal i větší počet mrtvých a zraněných civilistů. V červnu bylo podle Husajna na východě Ukrajiny zabito 12 lidí a zraněno 57 lidí, v červenci bylo osm mrtvých a 65 zraněných.

Od loňského srpna je podle něj situace v oblasti nejdramatičtější. „Civilisté se znovu musejí ukrývat v improvizovaných krytech. Cena za porušování příměří je pro ženy, muže i děti příliš vysoká. Hojné oběti, které jsme zdokumentovali v posledních týdnech, ukazují, že ani ukrajinské síly, ani ozbrojené skupiny nepřijímají nutná opatření pro ochranu civilního obyvatelstva,“ řekl Husajn.

„Vyzvali jsme všechny strany, aby respektovaly podmínky příměří, stáhly bojovníky a zbraně z obytných čtvrtí a zajistily plnění minských dohod,“ dodal komisař OSN.

Střety však dále pokračují. Za posledních 24 hodin v nich zemřel jeden separatista a tři další byli zraněni. Uvedlo to ve středu podle Ukrajinské pravdy ukrajinské ministerstvo obrany. Podle ukrajinské rozvědky také v pondělí zahynul civilista, když separatisté omylem stříleli na jeho dům.

Od půlky dubna 2104 až do konce července si boje vyžádaly 9553 mrtvých a 22 137 zraněných.

Reklama

Související témata:

Související články

Na východě Ukrajiny padli další dva vojáci

Sílící střety na východě Ukrajiny si vyžádaly další dva padlé z řad ukrajinských sil. V úterý to uvedl mluvčí vlády pro operaci proti separatistům ATO Andrij...

Výběr článků

Načítám