Hlavní obsah

Policie v Dolním Sasku provedla rozsáhlou razii proti islámským radikálům

– Hannover

Policie v Dolním Sasku provedla rozsáhlou razii proti takzvaným salafistům, kteří vyznávají radikální formu islámu. Akce směřovala proti spolku Německojazyčný islámský kruh (DIK) a úřady věří, že získané materiály poslouží jako podklady pro zákaz sdružení považovaného za ústředí německého salafismu, uvedla rozhlasová stanice NDR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zhruba 400 policistů zasahovalo ve středu večer v hlavní mešitě DIK v Hildesheimu asi 20 kilometrů od Hannoveru. Prohledali také byty nejvyšších představitelů spolku. Na akci se podílel i Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní funkci civilní kontrarozvědky a mezi jehož hlavní úkoly patří sledování pravicových, levicových i náboženských extremistů.

"DIK v Hildesheimu je celoněmecké ústředí radikální salafistické scény. Po měsících příprav jsme touto razií udělali důležitý krok k zakázání tohoto spolku," řekl dolnosaský zemský ministr vnitra Boris Pistorius.

Představitelé DIK na seminářích, které pořádali, hlásali nenávist muslimů vůči "nevěřícím" a snažili se radikalizovat své příznivce. Podle Pistoriuse také vybízeli německé muslimy, aby se připojili k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Devatenáct ze 74 lidí z Dolního Saska, kteří odcestovali do Sýrie s cílem přidat se k IS, se podle úřadů radikalizovalo právě v mešitě DIK v Hildesheimu.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

Salafisté jsou přívrženci radikálního myšlenkového směru, který prosazuje návrat k raným formám islámu a dodržování přísného islámského práva šaría. Podle BfV žije v Německu přes 8000 příznivců salafismu. Jejich počet se v posledních letech prudce zvýšil – v roce 2011 jich žily v zemi řádově jen stovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám