Hlavní obsah

Střelcem z Mnichova je 18letý Němec íránského původu, zabil devět lidí

Aktualizováno

Pachatelem pátečního útoku v Mnichově je 18letý Němec íránského původu, který v Bavorsku žil nejméně dva roky a policii nebyl dosud znám. Podle policistů nic nenaznačuje tomu, že by měl komplice. Původně se hovořilo až o třech útočnících. Motiv činu policisté zatím neznají, řekl na tiskové konferenci v sobotu časně ráno mnichovský policejní prezident Hubertus Andrä.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolemjdoucí natočil útočníka při střelběVideo: AP

 
Článek

Policie uvedla, že útočník začal pálit z pistole před restaurací McDonald´s naproti budově obchodního centra Olympia krátce před 18. hodinou. Poté se přemístil k obchodnímu centru a pokračoval ve střelbě. Usmrtil devět lidí a dalších 21 zranil. Šestnáct osob je v nemocnici, tři z nich jsou ve vážném stavu.

Mezi mrtvými jsou i nezletilí, mezi zraněnými i děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Střelec v Mnichově zabil devět lidíVideo: Reuters

"Tento brutální a smutný případ nedává podnět k tomu, abychom se cítili méně bezpeční," uvedl Andrä.

Policista v civilu se pokusil útočníka zastavit a střílel po něm, není však zatím jasné, zda jej trefil. Později policie našla jeho tělo asi kilometr od Olympie. Mladík podle dosavadního vyšetřování spáchal sebevraždu.

Zatím nelze říci, zda byla mladíkova střelba teroristickým činem nebo jednáním šílence. Policisté stále prošetřují jeho okolí. "Tato otázka je spojena s motivem (činu) a o tom zatím nedokážeme nic říct," uvedl policejní prezident.

Foto: Stringer, Reuters

Policisté poblíž obchodního centra v Mnichově

Mnichovské manévry

Na základě informací od svědků policie zpočátku předpokládala, že útočníci jsou tři. Objevilo se více informací, že střelba probíhá na více místech. To se však nepotvrdilo. Na pomoc však byly povolány posily i z dalších spolkových států a Rakouska. Celkem zasahovalo na 2300 policistů.

Mohutné policejní manévry probíhaly v celém městě. Policie varovala obyvatele, aby nevycházeli z domovů, evakuováno bylo obchodní centrum i hlavní nádraží. Zastaven byl provoz metra i některé tramvajové a autobusové linky. Uvolněna měla být kvůli příjezdu posil i dálnice do města.

Český ministr vnitra Milan Chovanec po střelbě oznámil, že posilují policejní hlídky v obchodních domech a na hranici s Bavorskem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám