Hlavní obsah

Místostarostu istanbulské čtvrti Sisli střelil neznámý útočník do hlavy

Istanbul

Neznámý pachatel střelil do hlavy Cemila Candase, místostarostu istanbulské čtvrti Sisli. Útok se odehrál v kanceláři politika. Candas je v kritickém stavu, uvedla televize NTV. Zatím není jasné, zda incident souvisí s neúspěšným pokusem o vojenský převrat v Turecku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto. Pohled na Istanbul

Článek

Útočník podle tureckých médií vtrhl do Candasovy kanceláře, odkud se pak ozvala střelba. Motiv činu zatím není znám. Candas je členem Lidové republikánské strany (CHP), která je nejsilnější opoziční formací v Turecku a vymezuje se proti prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi. CHP ale stejně jako ostatní opoziční strany jednoznačně odsoudila pokus o puč.

Atmosféra v Turecku je po pátečním nezdařeném pokusu části armády o převrat napjatá, přestože vláda tvrdí, že má situaci plně pod kontrolou.

Podle premiéra Binaliho Yildirima si události v noci na sobotu vyžádaly život 232 osob – pučisté zabili 208 lidí, mezi nimiž je 60 policistů, tři vojáci a 145 civilistů, na straně osnovatelů puče je 24 mrtvých. Zraněných na straně pučistů je 50 a 1491 v opačném táboře.

Zatčeno bylo 7543 lidí včetně 6038 vojáků nejrůznějších hodností, 100 policistů, 755 soudců a prokurátorů a 650 civilistů. Z funkcí bylo odvoláno na 9000 lidí včetně 30 guvernérů tureckých provincií, 8777 zaměstnanců ministerstva vnitra a dalších vysokých úředníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám