Hlavní obsah

Pod peticí pro nové referendum se podepsalo přes milión Britů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Už více než milión Britů podepsalo petici, v níž vyzývají k uspořádání nového referenda o členství země v Evropské unii, uvedla v sobotu BBC. Bude se jí muset zabývat parlament. Petenti požadují, aby k odchodu mohlo dojít jen případě, pokud počet hlasů pro odchod bude aspoň 60 procent.

Foto: Rob Stothard, ČTK/AP

Výsledky britského referenda příznivce setrvání EU šokovaly.

Článek

„My, níže podepsaní, vyzýváme vládu, aby zavedla pravidlo, že pokud pro setrvání v unii či pro odchod z unie hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, pak by mělo být vyhlášeno další referendum,” uvádí se v petici.

Ve čtvrtečním referendu se celostátně vyslovilo pro odchod z unie 51,8 procent Britů. Hlasování se zúčastnilo 72,2 procenta voličů, což je o šest procentních bodů více, než kolik přišlo k loňským volbám.

Zájem o petici požadující druhé referendum o EU způsobil v pátek kolaps webové stránky parlamentu, která slouží ke zveřejňování petic.

Podle mapy petenti pocházejí především z Londýna a jeho okolí.

Právě obyvatelé metropole se ve čtvrtečním referendu spolu se Skoty a obyvateli Severního Irska vymkli celostátnímu průměru a hlasovali převážně pro setrvání v EU.

Peticí, která získá za týden více než 100 000 podpisů, se podle britských zákonů musí zabývat parlament.

Anketa

Mělo by se britské referendum o vystoupení z EU opakovat?
Ano
26,6 %
Ne
73,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8952 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám