Hlavní obsah

Odpadková krize ve Lvově dospěla k nepokojům

Lvov

Až do potyček mezi rozhorlenými demonstranty a policisty vyústily problémy s nevyvážením odpadu ve Lvově na západě Ukrajiny. Policisté zabránili demonstrantům vtrhnout do budovy radnice, na místě bylo podle místních médií soustředěno na tisíc příslušníků pořádkových sil.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Lvova se potýkají s problémy s vývozem odpadků.

Článek

Obyvatelé Lvova kritizují městské úřady za nečinnost a neschopnost vyřešit problémy s odpady. Ty vznikly kvůli požáru na skládce, kde nedávno zahynuli nejméně tři hasiči poté, co se při boji s plameny ocitli pod závalem. Čtvrtý člověk se dosud pohřešuje. Firma, která má odvoz odpadu na starosti, pozastavila svou činnost, protože skládka stále doutná. Radnice v čele se starostou Andrijem Sadovyjem se domnívá, že požár mohl být dílem žhářů.

Zatímco demonstranti požadují demisi starosty, ten požádal prezidenta a premiéra, aby vyhlásili ve městě stav nouze.

Starosta vysvětlil koncentraci policejních sil tím, že od tajných služeb dostal varování, že hrozí násilné obsazení radnice. Policisté a příslušníci Národní gardy pak „zachránili situaci", když se krajní nacionalisté pokusili vzít radnici útokem.

„Neumím si představit, co by se stalo, kdyby uvnitř radnice nebyli policisté. Došlo by k velikému neštěstí, prostě by tekla krev," řekl Sadovyj podle agentury Interfax-Ukrajina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám