Hlavní obsah

Polská kontrarozvědka se zajímá o českou političku z SPO. Kvůli proruské špionáži

– Varšava

Polská kontrarozvědka zadržela v souvislosti s obviněním z proruské špionáže prvního vůdce politické strany Mariusze Piskorského z neparlamentní Změny (Zmiana). Napsal to deník Gazeta Wyborcza a dodal, že se polská tajná služba zajímala i o českou političku Annu Čurdovou. Ta bývala stínovou ministryní za ČSSD, nyní je členkou Strany práv občanů (SPO - dříve Zemanovci).

Článek

Proruští aktivisté z různých zemí totiž chystají protesty ve Varšavě během červencového summitu Severoatlantické aliance a polská kontrarozvědka ABW má za to, že jsou připravovány z Moskvy.

Piskorski, který býval poslancem za populistickou stranu Sebeobrana, byl zatčen již 17. května. Týž den ABW vyslýchala dalších pět členů vedení Změny a zajímala se o kontakty s představiteli podobných organizací v Evropě.

Pavouk sahá do celé Evropy

Agenty ABW podle deníku zajímala konkrétní jména: šéfredaktor krajně pravicového německého měsíčníku Zuerst! Manuel Ochsenreiter, Piotr Luczak z německého levičáckého uskupení Levice (Die Lienke) a "česká sociální demokratka Anna Čurdová" (změnu její politické příslušnosti deník nezohlednil).

ABW se podle deníku zajímala také o kontakty s podobnými uskupeními z Rumunska, Maďarska a se slovenskou parlamentní stranou LSNS Mariana Kotleby.

"Podobně jako Změna jsou to odpůrci přítomnosti amerických vojsk v naší části Evropy. Mezi stoupenci jsou jak krajní levičáci, tak nacionalisté. Spojuje je myšlenka spolupráce s Ruskem Vladimira Putina. A co je důležité, jejich členové jednali s polskou Změnou o příjezdu do Varšavy, aby demonstrovali během červencového summitu," napsala Gazeta Wyborcza a dodala, že po zásahu ABW je otázkou, zda zahraniční politici na demonstrace proti NATO přijedou.

Věrní z východního bloku

ABW podle deníku shromáždila důkazy, že jak Změna, tak spolupracující uskupení v členských zemích EU z bývalého sovětského bloku jsou financovány ruskými tajnými službami.

Osoby, na které se agenti ABW ptali, byly podle polského listu vytipovány německými a českými tajnými službami jako lidé nejspíše placení Ruskem. Cílem akce bylo rozbít "protinatovskou internacionálu", kterou si Rusko vytvořilo v několika státech EU.

Většinou jde o okrajová uskupení, jako je sama Změna, ale LSNS, hlásící se k fašistickému státu z dob druhé světové války, získala v březnových volbách 14 ze 150 křesel ve slovenském parlamentu.

Zapojila se i francouzská Národní fronta

Ve vyšší lize hraje i bulharská nacionalistická strana Ataka, maďarský Jobbik, řecký Zlatý úsvit, italská Liga severu a francouzská Národní fronta, o nichž se také hovoří v souvislosti se snahami Kremlu.

Polská kontrarozvědka podle deníku vznik Změny přijala se znepokojením, protože se časově shodoval s ruskou agresí proti Ukrajině, což Polsko vnímá jako velké ohrožení.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Je samozřejmé, že protialianční hnutí se vzhledem ke zvětšování přítomnosti vojsk NATO v naší části Evropy snaží spojovat a sjednocovat síly. Ale dělat z toho špionáž je manipulace a zneužití. Neinspirují nás, ani neplatí žádné cizí služby," prohlásil Tomasz Jankowski ze Změny a dodal, že protesty se během summitu uskuteční a hosté ze zahraničí je přijedou podpořit, protože jsou to "odvážní lidé".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám