Hlavní obsah

Sesuv půdy zastavil vlaky na trase Praha–Drážďany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Schmilka
Aktualizováno

Mohutný sesuv půdy u saské obce Schmilka nedaleko českých hranic zablokoval v pondělí večer železniční spojení mezi Prahou a Drážďany. Nákladní vlak, který do sesuté zeminy narazil, částečně vykolejil. Informovala o tom agentura DPA. Nehoda se obešla bez zranění. S obnovením provozu na trati se počítá až v průběhu úterý. Podle odhadů kolem poledne.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Původně měly cestující mezi Děčínem a Bad Schandau vozit místo vlaků autobusy, Českým drahám ani společnosti Deutsche Bahn se ale náhradní dopravu nepodařilo zajistit, vyplývá z informací na webu Českých drah.

Zhruba od devíti hodin by ale podle informací z Německa měla náhradní autobusová doprava pro cestující mezi Děčínem a Drážďany začít fungovat, řekl mluvčí Českých drah Roman Juklík. „Nám se zatím podařilo zajistit jeden autobus. Oslovili jsme od večera 50 autobusových dopravců, nikdo ale neměl kapacitu nám je poskytnout,” uvedl mluvčí.

Svah podmáčený zřejmě vydatnými dešti se sesunul kolem 20. hodiny na železniční trať nedaleko obce Schmilka, která leží asi dva kilometry severně od Hřenska. Nedaleko obce vede podél Labe trať spojující českou a saskou metropoli. Půda ji zasypala v délce zhruba 150 metrů.

„Nákladní vlak v pondělí večer narazil do sutě a vykolejil v přední části lokomotivy," uvedl mluvčí německé spolkové policie v Pirně. Zranění podle něj nikdo neutrpěl. Na místo vyrazilo velké množství hasičů.

Železniční spojení mezi Prahou a Drážďany má být obnoveno během úterka, podle zpřesněných odhadů nejdříve v 15 hodin.

Německé dráhy nyní musí mimo jiné zkontrolovat, zda sesuv nepoškodil koleje. „Přesná příčina sesuvu není ještě známa," dodal mluvčí Deutsche Bahn. Přes Sasko se stejně jako přes Česko v pondělí přehnaly bouřky doprovázené vydatnými dešti.

Reklama

Výběr článků

Načítám