Hlavní obsah

Belgičané dostanou jodové tablety pro případ radioaktivního zamoření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Belgie rozdá téměř každému ze svých 11 miliónů občanů jodové tablety. Mají je chránit před radioaktivním zamořením v případě jaderné nehody. Podle listu La Libre to oznámila belgická ministryně zdravotnictví.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Chladicí věž belgické jaderné elektrárny Tihange

Článek

Belgická vláda dosud jodové tablety dodávala jen lidem, kteří žijí do vzdálenosti 20 kilometrů od jaderných elektráren Tihange a Doel. Nyní ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková podle deníku La Libre v parlamentu oznámila rozšíření programu do míst, která leží až 100 kilometrů od nukleárních zařízení. Tablety se tedy budou rozdávat prakticky po celé zemi.

Tablety jodidu draselného jsou účinnou ochranou před vnitřní kontaminací radioaktivním jódem, který je jednou z nebezpečných látek uvolněných při jaderném štěpení. Po podání jodidu draselného štítná žláza žádný vdechnutý radioaktivní jód nezachytává.

Agentura AFP upozornila, že belgická vláda zavádí opatření v době, kdy na ni sousední Německo naléhá, aby stárnoucí reaktory uzavřela. Konkrétně se jedná o 40 let starý druhý reaktor v Tihange a třetí blok v Doelu, které v nedávné době opakovaně postihly nehody.

Oba reaktory byly loni z bezpečnostních důvodů odstaveny, ale závěrem roku v nich byl provoz zase obnoven.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám