Hlavní obsah

Český pár byl v Británii odsouzen za utýrání batolete

Londýn

Čeští milenci byli soudem v britském Birminghamu shledáni vinnými z vraždy, týrání a zanedbání péče o svěřeného čtrnáctiměsíčního chlapce. Toho podle soudu opakovaně bili a na začátku roku ho svým extrémně hrubým zacházením utýrali. Sedmadvacetiletý Marek Holub si odsedí nejméně 20 let, dvacetiletá Tereza Lacková jako spolupachatelka stráví za mřížemi nejméně pět let.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

K vraždě došlo na Nový rok. Záchranáři obdrželi hovor na tísňovou linku, během něhož volající tvrdil, že chlapec jménem Santiano Balaz zničehonic přestal dýchat.

Když ho ale posádka převezla do nemocnice, kde později zemřel, povšimli si zdravotníci podlitin ve tváři, na hrudníku a na končetinách.

Týral ho duch mrtvé babičky, tvrdil pár

Český pár násilnou smrt původně vysvětloval zlovůlí nadpřirozené moci. Vysvětloval vyšetřovatelům, že hocha v jejich birminghamském bytě pronásledovali duchové.

„Tvrdili, že malému Santianovi ubližoval buď duch jeho nedávno zesnulé babičky, nebo duše nájemnice ženy, která v bytě žila před nimi,” řekl BBC vyšetřovatel Justin Spanner.

Nařízená soudní pitva nicméně prokázala, že byl hoch nejméně několik týdnů před smrtí týrán; na těle byly patrné stopy po zlomeninách a dalších traumatech.

Přiznání pod tíhou důkazů

Pod tíhou důkazů se český pár přiznal. Holub se doznal k vraždě, týrání a zanedbání péče, Lacková, která byla nevlastní sestrou utýraného, přiznala zanedbání péče a týrání.

Dvacetiletá Lacková, která pochází z Bíliny v severních Čechách, se do Spojeného království přistěhovala v červnu minulého roku.

Na objasnění případu se podíleli i čeští policisté. „Bylo to komplexní vyšetřování, které podpořili i kolegové z České republiky,“ potvrdil listu Birmingham Mail vyšetřovatel Justin Spanner.

Reklama

Výběr článků

Načítám