Hlavní obsah

Porodní asistentka chtěla vraždit heparinem

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Vyhlášená mnichovská klinika Grosshadern, jedna z největších v Evropě, má skandál. Třiatřicetiletá porodní asistentka tam úmyslně podala čtyřem ženám s rizikovým těhotenstvím heparin na ředění krve. Ženy byly zachráněny na poslední chvíli. Asistentka je v cele.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Případ byl odhalen poté, co laboratoř objevila heparin v jedné infuzní lahvi. Klinika informovala prokuraturu, rozběhlo se rozsáhlé vyšetřování. Když komisař kriminálky sdělil asistentce obvinění z pokusu vraždy čtyř osob, přijala to klidně. Při prvním výslechu popírala obvinění a na radu své advokátky pak odmítla vypovídat vůbec. Šéf kliniky Klaus Friese konstatoval, že „se všichni cítili jak ve špatném filmu.“

K pokusům došlo mezi letošním dubnem a červnem při porodech císařským řezem. Asistentka dávala heparin do lahví s infuzí rodičkám. „Všechny čtyři těhotné byly náchylné k silnému krvácení a heparin krvácení ještě zesiluje," prohlásil šéf kliniky.

Ženy stihly těžké komplikace, nutné byly transfuze krve, dvě z postižených musely opakovaně na operační sál.

Obviněnou považovali za zkušenou sestru, na klinice pracovala dva roky. Motiv činu je zatím neznámý. Asistentka je svobodná a bezdětná, předtím pracovala na klinice mimo Bavorsko, kde údajně došlo k „podobným případům“. Ty se teď znovu přešetřují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám