Hlavní obsah

Britský veterán nesměl chybět na oslavách Dne D, utekl z domova důchodců

Londýn

Devětaosmdesátiletý Brit Bernard Jordan utekl z domova důchodců v jižní Anglii, aby se coby veterán vylodění v Normandii mohl připojit k pátečním oslavám. Personál pečovatelského domu ho začal pohřešovat ve čtvrtek ráno, a obrátil se proto na policii v Sussexu.

Foto: Leon Neal, Reuters

Veteráni z vylodění v Normandii si u francouzské vesnice Arromanches připomínají události Dne D.

Článek

Práci jí usnadnil Jordanův kolega z války, který policii v pátek zavolal a řekl, že bývalý starosta města Hove je v pořádku ve Francii.

Veterán královského námořnictva si vzal vojenské medaile a připojil se ke kolegům, které na oslavu do Francie vezl autobus. Podle prvních zpráv mu vedení pečovatelského domu zakázalo na oslavu Dne D odjet, ředitelství to ale podle stanice BBC později popřelo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí přihlížely rekonstrukci vylodění na pláži u vesnice Arromanches Video: Reuters

"Ve skutečnosti se pro něj personál snažil získat místo v organizovaném zájezdu s Britskou královskou legií, ale protože o to požádal na poslední chvíli, už to nešlo," vysvětlil ředitel zdravotní služby spravující pečovatelský dům Peter Curtis.

"Pan Jordan je plně soběstačný, může chodit, kam chce, což také většinou dělá. Nikdo mu na oslavy jet nezakázal," řekl. Personál muže nahlásil jako pohřešovaného policii, protože se Jordan nevrátil z pravidelné procházky do města a neřekl nikomu, ani kam jde. Oblékl se do pláště do deště a pod něj si vzal sako s připíchnutými medailemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská dobová letadla přelétají nad pobřežím NormandieVideo: Reuters

Jordan žil v Hove po celý život a jeho starostou byl v 90. letech. V pečovatelském domě žije od ledna. Po návratu z války se prý oženil se svou milovanou Irenou.

Na oslavu přijelo několik set veteránů. Většina jich jsou devadesátníci, s účastí na dalším kulatém výročí vylodění už nepočítají.

Reklama

Výběr článků

Načítám