Hlavní obsah

Karadžić požádal Mladiče, aby svědčil v jeho procesu, ten odmítl

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Dva nejmocnější muži v Bosně za války v první polovině devadesátých let Radovan Karadžić a Ratko Mladić se v úterý objevili společně v soudní síni v Haagu, kde čelí obviněním z válečných zločinů. Karadžić požádal, aby Mladić svědčil v jeho procesu, uvedla BBC. Ten se sice dostavil, ale vypovídat před „satanským” tribunálem odmítl.

Foto: Michael Kooren , Reuters

Radovan Karadžić

Článek

Karadžičův obhájce řekl, že Mladić „je jedinou osobou na celém světě, která nejlépe ví, co se stalo během války v Bosně“.

Mladičův tým původně zvažoval, že generál nebude svědčit kvůli chatrnému zdraví a protože by ho to mohlo poškodit v jeho procesu, soudce se ale nakonec rozhodl ho předvolat.

Mladić u soudu odmítl přísahat: „Nestarám se o vaše předvolání, vaše otřepané fráze, vaše falešná svědectví.“ Soudce ho varoval, že by mohl být stíhán pro pohrdání soudem, za což by mu hrozilo až sedm let.

Nakonec odmítl vypovídat a mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii ICTY označil za „satanský tribunál nenávisti”, který neuznává. Svědčit odmítl ze zdravotních důvodů a aby ho to nepoškodilo.

Karadžić, který čelí u ICTY jedenácti obviněním z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, doufá, že Mladičovo svědectví doloží jeho tvrzení, že příkazy k masakru nepřišly od něj.

Karadžić chtěl Mladičovi položit šest otázek. Mezi jiným se ho mínil zeptat: „Informoval jste mě, že by vězni ze Srebrenice mohli být, budou nebo byli popraveni?"

Dále se ho chtěl zeptat: „Měli jsme nějakou dohodu nebo domluvu, že by obyvatelé Sarajeva měli být podrobeni teroru ostřelování granáty a odstřelovači?“

Karadžić je stíhán především kvůli masakru v Srebrenici a kvůli obléhání a ostřelování Sarajeva, které trvalo tři a půl roku. Čelí též obvinění z toho, že použil 284 příslušníků vojsk OSN jako živé štíty.

Reklama

Výběr článků

Načítám