Hlavní obsah

Řecká policie vtrhla do zrušené veřejnoprávní televize

– Atény • Aktualizováno

Zásahová komanda řecké policie ve čtvrtek ráno obsadila budovu tamější veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti ERT na severu Atén. Její provoz letos v létě vláda z úsporných důvodů zastavila. Zároveň přinutili k opuštění objektu všechny pracovníky televize, kteří to odmítali a bez ohledu na zastavený přísun státních financí šířili signál svého vysílání přes internet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obsadila budovu řecké televizeVideo: Reuters

 
Článek

Podle řeckých médií za úsvitu dorazilo k budově televize deset policejních autobusů a do objektu vtrhlo 13 oddílů těžkooděnců. Policisté nařídili ukončení vysílání a televizní a rozhlasové pracovníky pod pohrůžkou zatčení vyzvali, aby budovu opustili. Příkazu neuposlechli nejméně čtyři lidé, kteří byli zadrženi. Podle agentury Reuters jde o dva někdejší zaměstnance a o dva odboráře.

Pracovníci ERT na webu stanice zveřejnili výzvu s žádostí o pomoc. „Vyzýváme všechny občany, aby ochránili hlas demokracie,“ uvádí se v prohlášení. Na Facebooku uvedli, že čtyřměsíční bitva za demokracii a sociální spravedlnost vstoupila do rozhodující fáze. „Je čas jednat, demonstrujte,“ citoval Reuters zprávu.

Foto: ČTK/AP

Policisté před sídlem stanice ERT. Transparent za nimi hlásá: Odpor, solidarita.

Podpořit vzpouzející se zaměstnance přišlo před budovu asi 200 demonstrantů, vesměs bývalých zaměstnanců rozhlasu a televize. Navzdory původním informacím k vážnějším incidentům nedošlo.

V budově jsou podle portálu greekreporter.com spolu s policisty také zástupci prokuratury, televizní zaměstnanci a zřejmě i několik poslanců.

Provoz ERT financovala řecká vláda každoročně částkou 300 miliónů eur (7,7 miliardy korun). O odpojení televize rozhodl v červnu řecký premiér Antonis Samaras s cílem snížit v ní počet zaměstnanců, a zajistit tak úspory.
Samarasův krok vyvolal silné protesty v Řecku i v zahraničí a vedl bezmála k rozpadu vlády. Aténské ústředí společnosti ERT okupovala část stávkujících zaměstnanců, kteří s podporou odborů změny odmítali. Novináři pokračovali ve vysílání prostřednictvím internetu a do konce října i přes družicový signál díky spolupráci s Evropskou vysílací unií (EBU).

Reklama

Související témata:

Související články

V Řecku stávkují kvůli zrušení televize

Hlavní řecké odborové svazy zaměstnanců ve státním i soukromém sektoru vyhlásily na čtvrtek generální stávku na protest proti zastavení provozu veřejnoprávního...

Výběr článků

Načítám