Hlavní obsah

Ukrajinec, který vraždil z rasové nenávisti, dostal 40 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ke 40 letům vězení odsoudil v pátek soud v Londýně ukrajinského studenta, který z rasové nenávisti letos zavraždil v Birminghamu dvaaosmdesátiletého muže a připravil tři pumové útoky na mešity v severní Anglii. Uvedla to britská média.

Článek

Dnes se pětadvacetiletý Pavlo Lapšyn přiznal, že pět dní po příchodu do Velké Británie koncem dubna zabil třemi bodnými ranami do zad dvaaosmdesátiletého Mohammada Saleema, který se vracel z mešity. Přihlásil se také k pumovým útokům, které spáchal loni v červnu a červenci u mešit v severoanglických městech Walsall, Tipton a Wolverhampton. Exploze nikomu neublížily.

Policisté během jednání soudu uvedli, že Lapšyn byl veden rasovou nenávistí, že jednal sám a že je mimořádně nebezpečný. "Jeho motivací bylo, že bílí lidé jsou lepší než všichni ostatní," řekl policista Marcus Beale. Lapšyn také policistům řekl že chtěl zvýšit rasové napětí v oblasti, kde bydlel a kde je velká muslimská komunita.

Nenávist nemá místo v naší společnosti

Při vynášení rozsudku soudce Nigel Sweeney řekl, že Lapšynovy "názory, nenávist a motivace nemají naprosto žádné místo v naší multikulturní a multináboženské společnosti". Soudce uvedl, že Lapšyn bude moci požádat o propuštění nejdříve za 40 let.

Lapšyn byl v Británii na roční pracovní vízum. Pracoval v Birminghamu v jedné místní softwarové firmě.

Útoků na britské muslimy a islámské instituce přibylo po vraždě britského vojáka Leea Rigbyho letos v květnu v Londýně. Hodinu po Rigbyho pohřbu Lapšyn odpálil nálož u mešity ve Walsallu. Nikomu se nic nestalo jen proto, že pravidelné modlitby byly toho dne o hodinu posunuty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám