Hlavní obsah

Srb vyhrožoval, že zabije děti premiéra

Bělehrad
Aktualizováno

Srbská policie zadržela muže, který tento týden telefonicky hrozil zabitím dětí předsedy vlády Ivici Dačiče. Informovala o tom ve čtvrtek státní televize RTS.

Foto: Profimedia.cz

Srbský premiér Ivica Dačić

Článek

Policie podle televize zatkla 26letého muže ve středu večer ve středosrbském městě Čačak. Je podezřelý, že v úterý zavolal na policejní centrálu a řekl pouze: „Zabiju děti Ivici Dačiče.“ Policisté u zadrženého našli mobilní telefon a SIM kartu, které pachatel k výhrůžnému telefonátu použil. U sebe měl ještě dalších deset SIM karet.

Premiér už ve středu řekl, že byl informován o hrozbě adresované jeho rodině a dětem a že policie už jméno pachatele zná. Nebyl si ale jist, jak vážně je hrozba míněna.

Boj s korupcí

Motiv pachatele zatím není jasný. Premiér i další členové vlády ale leží některým lidem v žaludku kvůli dohodě o urovnání vztahů s Kosovem i kvůli boji s korupcí a další vážnou kriminalitou.

Kromě toho Dačičův kabinet od převzetí moci loni v létě zahájil podle všeho skutečně seriózní boj s korupcí a podvody. Obvinění z korupce a z různých, zejména privatizačních podvodů byla již vznesena proti bohatým podnikatelům i bývalým ministrům, někteří se dokonce ocitli ve vazbě. Žádný rozsudek však v těchto korupčních aférách zatím nepadl.

Srbsko má stále v paměti vraždu premiéra Zorana Djindjiče, jehož v roce 2003 zabili příslušníci speciální policejní jednotky a členové mafiánských skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám